Recensietv-column

Dragqueens in hulp-tv: het zijn net mensen

Eva alias Ima Dodis geeft een stralende show weg

Ze willen wel realistisch zijn over de mate waarin ze Eva (34) kunnen helpen, zeggen dragqueens Lady Galore (Sander den Baas), Hoax Lebeau (Joost Gimbel) en Envy Peru (Boris Itzkovich Escobar) maandag: “We zijn natuurlijk geen therapeuten maar mannen in jurken. En een broekpak.”

Die zelfrelativering neemt de uitgedoste diva’s van het programma ‘De diva in mij’ voor me in. Want het is wel een opmerkelijk programma dat BNNVara sinds drie weken op primetime maandagavond uitzendt, hoewel door nog geen honderdduizend kijkers gezien. Drie kwartier lang zie je karikaturaal geschminkte mannen die een onzekere vrouw helpen om weer een vrije kant van zichzelf te herontdekken. Daarin komen alle clichés langs: een snufje zelfinzicht, een mespuntje zelfpresentatie, oefenen met op hakken lopen (grotere aanwezigheid, rechte rug!) en betere kleren kopen. Je vraagt je af wat zo’n programma bij de publieke omroep doet, op de lhbt-emancipatie na.

Die getemperde verwachting over hun effect op zo’n vrouw is geinig om te zien bij diva’s die zelf lekker uit de bocht vliegen. De pruiken kunnen niet feller, de hakken niet hoger. Maar ook zij waren ooit onzekere mannen die werden gepest om hun identiteit en vrouwelijkheid. Zij overwonnen dat mede door de drag-expressievorm en voelen zich nu vrij en geliefd in hun alter ego.

Gehavende vrouw

Inmiddels is Envy Peru op Instagram de meest gevolgde dragqueen in de Benelux, Hoax Lebeau een gevierd club-dj en presentator van evenementen, en Lady Galore zelf onderwerp geweest van de documentaire ‘Galore’, die de publieksprijs kreeg voor beste documentaire tijdens de Roze Filmdagen Amsterdam.

Dit zijn kortom niet de minste dragqueens. Mainstream Nederland heeft alleen nog nooit van ze gehoord. En nu krijgen ze een programma waarin niet zij, maar een gehavende vrouw het onderwerp is, en zij de specialisten zijn die iets zinnigs voor haar kunnen betekenen.

Dat is op zich een revolutie en het is jammer dat zo weinig mensen die zien. Alleen had over het programma zelf beter kunnen worden nagedacht. Zo’n Eva van maandag zit al vijf jaar in haar schulp door een burn-out en een aanranding en ze werkt ondanks haar hbo-studie bestuurskunde als vrijwilliger bij de VVV. Die help je niet wezenlijk in een paar weken. Dat beetje shoppen en die hakkenrace doen dan wel erg denken aan de simpele oplossingen van de commerciële hulp-tv.

Geen gekkies in jurken

Aan het eind geeft ze met artiestennaam Ima Dodis (snel gezegd voor ‘I’m gonna do this’) een stralende drag-show weg. “‘De diva in mij’ heeft dingen in beweging gezet en ik hoop dat die in beweging blijven”, zegt ze dankbaar. We hopen het voor haar, maar ergeren ons aan het vissen naar uitspraken hoeveel ze is geholpen. Het doet gemakkelijk aan.

De echte beweging zit hem in de vanzelfsprekende manier waarop Joost, Sander en Boris zijn neergezet. Niet puur als gekkies in jurken en make-up, maar als mensen die zelf vele drempels hebben overwonnen en laten zien hoe je een vorm mag vinden om jezelf te zijn. Als dit programma flopt, hoop ik dat we Hoax Lebeau, Lady Galore en Envy Peru in andere formats terugzien, bij de commerciële omroepen, waar dit soort stylist-hulp-tv beter thuishoort. Daar moeten ze veel kijkers trekken, maar dat zou de ultieme emancipatie zijn.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden