Nicholas Hoult en Nicolas Cage (als Dracula) in ‘Renfield’. Beeld Filmdepot
Nicholas Hoult en Nicolas Cage (als Dracula) in ‘Renfield’.Beeld Filmdepot

RecensieFilm

Dracula gaat kopje onder in overspannen horrorkomedie ‘Renfield’

Renfield
Regie: Chris McKay
Met Nicholas Hoult, Nicolas Cage en Awkwafina

Belinda van de Graaf

Toegegeven, Nicolas Cage is goed geschminkt als Graaf Dracula. In het lijkbleke gezicht krult een bloedrode mond. Daarachter schuilen kleine, scherpe tanden als van een piranha. Maar daarmee hebben we ook meteen de grootste attractie van Renfield gehad. De makers van de Amerikaanse horrorkomedie grabbelden wat in Dracula, de klassieke vampierroman van Bram Stoker uit 1897 die al tal van geweldige verfilmingen kreeg.

In Renfield wordt Dracula’s assistent tot hoofdpersoon gebombardeerd. R.M. Renfield heeft er na eeuwen trouwe dienst genoeg van om de prins der duisternis te dienen. Er is sprake van een giftige dynamiek tussen de meester en zijn knecht. Misschien lukt het Renfield om met steun van een bijdehante, Aziatisch-Amerikaanse agente, gespeeld door rapper Awkwafina, eindelijk te ontsnappen.

Punt is dat de rol van Renfield al eerder en beter werd vertolkt door acteurs als Klaus Kinski en Tom Waits. In Renfield valt er door de Engelse acteur Nicholas Hoult weinig eer te behalen aan een optreden als de gekwelde, insectenetende assistent. Dat komt omdat alles overspannen is aan dit vampierverhaal. Met name de gejaagde montage en de overvolle geluidsband helpen de film naar de filistijnen. Het was duidelijk de bedoeling om de zwarte komedie te combineren met over-the-top-horror. Maar met een halfgaar script dat alle kanten op vliegt, is het al snel einde oefening. Arme Nicolas Cage die zich nog wel zo monsterlijk heeft uitgedost.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden