Review

Dracula, de ondode, blijft filmpubliek fascineren

23.15 uur, Nederland 3

De honger naar vampierfilms bij het bioscooppubliek lijkt niet te stillen. Het beeld van graaf Dracula, de ’ondode’, zoals we dat nu nog steeds kennen, werd neergezet in de film ’Dracula’ uit 1931 van Todd Browning, met de onsterfelijke, bloeddorstige graaf Dracula, onvergetelijk gespeeld door acteur Bela Lugosi.

De film ’Bram Stoker’s Dracula’ van regisseur Francis Ford Coppola, was één van de grote filmhits van 1992. Het verhaal combineerde een meeslepend verhaal over de liefde tussen graaf Dracula (Gary Oldman) en Mina (Winona Ryder) met het spannende verhaal van de jacht op Dracula. Voor Coppola was het een experiment met een onderwerp dat lange tijd vooral bij B-films hoorde, maar dat hem de artistieke vrijheid gaf om te experimenteren met allerlei technieken. Het resultaat was een meesterwerk, dat bovendien het publiek opnieuw warm maakte voor vampierfilms.

De documentaire laat zien hoe het allemaal begon met de eerste beroemde vampierfilm, het Duitse ’Nosferatu’ uit 1922 en hoe het genre zich daarna ontwikkelde met als hoogtepunten ’Dracula’ met Bela Lugosi (1931) en de films van de Britse studio’s Hammer Film Productions. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de grote vampierfilmhits van de afgelopen decennia, zoals ’The Lost Boys’ (1987), ’From Dusk till Dawn’ (1996), Underworld (2003), The Blade Trilogy (2004) en Van Helsing (2004).

In ’Bloodsucking Cinema’ buigen experts op het gebied van de vampierfilm zich over de vraag waarom we maar niet genoeg kunnen krijgen van vampiers: Is het een donkere, erotisch geladen fascinatie voor het drinken van andermans bloed? Of is het omdat vampiers voor altijd jong en sexy kunnen zijn? Wellicht helpen vampiers ons ook om ons te verzoenen met onze eigen sterfelijkheid. Want uiteindelijk wil niemand voor altijd leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden