Door nazi's gestolen kunst onder de hamer in New York

Het werk van Francesco Guardi. Beeld reuters
Het werk van Francesco Guardi.Beeld reuters

Vier kunstwerken die gestolen werden door de nazi's, waaronder twee werken die in de persoonlijke collectie van Hermann Göring belandden, gaan donderdag onder de hamer in New York. Dat meldt veilinghuis Sotheby's, dat verwacht dat de kunstwerken in totaal 1 miljoen dollar zullen opbrengen.

De kunstwerken werden teruggegeven aan hun eigenaars door de organisatie Monuments Men, die tijdens de Tweede Wereldoorlog instond voor de bescherming van de kunststukken.

Notoir kunstliefhebber
Twee doeken waren in handen gekomen van de rechterhand van Hitler, Hermann Göring, die een notoir kunstliefhebber was en actief had bijgedragen aan de plundering van de kunst in de bezette landen. De kunstwerken 'vertonen nog sporen' van de manier waarop de nazi's de gestolen kunstwerken klasseerden, aldus Sotheby's.

Onder de geveilde stukken bevinden zich twee werken van de Franse rococoschilder Jean-Baptiste Pater (1695-1736), 'La cueillette des roses' en 'Le musicien', die werden gestolen van de familie Rothschild en op 5 november 1940 naar Parijs gebracht. Beide werken zijn naar schatting tussen 300.000 en 500.000 dollar waard.

In beslag genomen
Het derde werk, dat tussen 200.000 en 300.000 dollar waard is, is er een van de Italiaan Francesco Guardi (1712-1793), waarop een plein in Venetië is afgebeeld. Het doek behoorde tot de Franse couturier Jacques Doucet en de bankier André-Louis Hirsch alvorens het in oktober 1941 in beslag werd genomen door de nazi's.

Het vijfde werk, 'De triomf van Marcus Furius Camillus' van de Italiaan Apollonio di Giovanni (1415/17-1465), was afkomstig uit het kasteel van baron Edmond de Rothschild. Het werk is naar schatting tussen 150.000 en 200.000 dollar waard.

undefined

"De triomf van Marcus Furius Camillus" van de Italiaan Apollonio di Giovanni.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden