Goedemorgen

Door hem met de hand over te schrijven kun je de Max Havelaar opslokken

Eduard Douwes Dekker,  alias Multatuli.  Beeld César Mitkiewicz / Allard Pierson Museum
Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli.Beeld César Mitkiewicz / Allard Pierson Museum

Een mens moet toch iets doen om zich niet te vervelen tijdens de lockdown, dacht Jacqueline Bel. Daarom bedacht de hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een ludiek thuiswerkproject: schrijf met de hand een bladzijde over van Multatuli’s ‘Max Havelaar’. ‘Mogen we strafregels schrijven’ grapten enkele deelnemers, maar uiteindelijk deden zo’n 170 meer of minder bekende Nederlanders mee.

Dit jaar is het precies tweehonderd jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker werd geboren. In 1859 voltooide hij onder het pseudoniem Multatuli zijn 296 pagina’s tellende historische aanklacht tegen het koloniale beleid in Nederlands-Indië. Het was wel even slikken dat alle festiviteiten van het Multatuli-jaar werden geschrapt, zegt Bel. Om te laten zien hoe relevant zijn werk nog altijd is bedacht ze dit thuiswerkproject. “Door delen met de hand over te schrijven ben je geconcentreerder met een tekst bezig. Het is alsof je de woorden opslokt.”

Onder meer Maxim Februari, Dieuwertje Blok, Arnon Grunberg, Mohammed Benzakour en Freek de Jonge schreven mee. Allemaal deden ze hun uiterste best om netjes te schrijven. Adriaan van Dis oefende zelfs zijn handschrift van tevoren. Veel deelnemers hadden een voorkeur voor de laatste passage van het boek, zegt Bel. Daarin richt Multatuli zich direct tot Koning Willem III en vraagt hem of het ‘zijn keizerlijke wil is dat daarginds meer dan dertig miljoen onderdanen worden mishandeld en uitgezogen in Uwen naam’. Uiteindelijk mocht Prinses Laurentien de tekst leveren, als echtgenote van een verre nazaat van Willem III.

Bel werkte samen met conservator handschriften Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU, waarin de ‘Lockdown-editie’ zal worden opgenomen. Daarnaast komt er ook een digitale versie. Wilt u zien hoe de deelnemers hun best deden om netjes te schrijven? Filmpjes van hun noeste arbeid staan op het YouTubekanaal van het Multatulimuseum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden