Review

Doolhof van leugens en bedrog in stijlvolle thriller

Het is alsof regisseur en schrijver David Mamet 'The usual suspects' en 'The game' had bekeken en even wilde laten zien dat hij geen concurrentie heeft wanneer het gaat om het bedenken van valstrikken, schijnbewegingen en slim geconstrueerde scenario's. Geen driedimensionale personages of psychologisch realisme in 'The Spanish prisoner'; alles wordt in deze stijlvolle thriller ondergeschikt gemaakt aan het virtuoze plot.

David Sneek

Om te beginnen is er de formule, waarover we niet eens te weten komen of het een chemische, natuurkundige of technische ontdekking is, maar waarmee uitvinder Joe Ross zijn werkgever rijk zal maken, hoewel ook de kapitalen waar het om gaat keurig buiten beeld worden gehouden. Dat iemand deze formule van Ross wil stelen is al snel duidelijk, maar wie? Zijn baas die weigert met geld over de brug te komen, de al te opdringerige secretaresse, de miljonair Jimmy Bell die hij op zakenreis in de Cariben ontmoet -een prachtige rol van Steve Martin- allemaal zijn ze afwisselend de verdachte en de enige vertrouwenspersoon van de naïeve wetenschapper.

Na een langzame start ontwikkelt zich rond het mysterieuze wetenschappelijke proces, de niet genoemde geldbedragen en de nooit verschijnende zuster van Bell een verbazingwekkend doolhof van leugens en bedrog, waarbij Mamet zich een volleerd illusionist toont en zowel zijn held als zijn publiek de ene verrassing na de ander voorschotelt, om ons een paar minuten later met een volgende onthulling weer een nieuw dwaalspoor te laten volgen.

Misschien is Mamet in 'The Spanish prisoner' te veel bezig de perfecte puzzel te creëren om meer dan bewondering voor zijn vakmanschap en zijn intelligente oneliners af te dwingen. In vergelijking met de voorspelbaarheid van het gros van de misdaadfilms is deze amusante goochelact echter een verademing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden