Review

Donkere rap en warme muziek uit Groenland

Het smeltende ijs van Groenland legt niet alleen bergen bloot. Ook de Groenlanders zelf lijken onder het ijs vandaan te komen.

Anya van Lit

Inuit die verhalen vertellen begeleid door de traditionele drum is een gebruik dat ver weg lijkt als we luisteren naar twee veelbelovende muzikanten uit Groenland: de rauwe songs van rapper Peand eL – spreek uit P and L – en de prachtige ijle liedjes van Nive Nielsen.

De inuit-rapper groeide op in het noorden van Groenland, op Disko Island. Zijn moeder verdween al snel naar het kolonie-moederland Denemarken en zijn vader bleef weken achtereen weg op de diepe ijzige fjorden om te vissen. Peter, de echte naam van Peand eL, werd als jonge jongen aan zijn lot overgelaten.

De verkouden stem van Peter, vanuit de hoofdstad Nuuk in Groenland, vertelt door de telefoon dat verwaarlozing en alcoholmisbruik door ouders een van de meest ernstige ’ziektes’ is waar de jonge generatie in Groenland mee te kampen heeft. Een extreem hoog percentage zelfmoorden onder jonge Groenlanders, vaak al rond de leeftijd van 12 jaar, is hiervan een resultaat.

Peter kwam hiermee in aanraking op 16-jarige leeftijd bij een bezoek aan het stadje Ilulissat. Een vriend van 14 jaar en zijn vriendinnetje van 15 beroofden zich van het leven. Peter spreekt van een liefdeloze opvoeding, waarna jonge mensen kleine tegenslagen niet meer kunnen verwerken. „Rap is mijn therapie”, zegt Peter. „Waar je niet aan ten onder gaat, maakt je juist sterker”.

Peter vertelt dat Groenlands een polysynthetische taal is waarin gedachten en zinnen uitgedrukt worden in één woord waaraan voor- en achtervoegsels worden toegevoegd. „Er zijn dus geen lange zinnen en dat maakt de flow in de rap ideaal. Het is een prachtige taal. Ik gebruik zelfs geen Amerikaanse slang.”

Nuuk Posse was Groenlands eerste rapband met een cd in 1991. „Voor mij waren deze teksten te lief, te licht”, mijmert Peter. „Ik ben vijf jaar geleden begonnen om juist ook de donkere kant van het Groenlandse leven te belichten. Ik was jong, en geïnspireerd door Rasmus Lyberth (een soort Groenlandse Ramses Shaffy, red.), hij schreef ook zijn eigen ervaringen in songs, niet zo zwaar als mijn teksten, maar wel spiritueel. Op mijn tweede cd ’Tarrara’, (My Shadow) ben ik niet meer alleen boos op anderen, ik heb geleerd naar de man in de spiegel te kijken.”

Nive Nielsen kreeg een aantal jaren geleden van haar vriend, de Belgische muzikant Cowboy Jan, een ukelele. „De muziek volgde vanzelf”, vertelt Nive vanuit Ottawa, waar ze haar band aan het samenstellen is. De wat hoge, krachtige stem van Nive draagt haar teksten.

De debuut-cd ’Nive Sings’ bevat een paar ware parels. Ze produceerde nummers met John Parish, die eerder met PJ Harvey samenwerkte. „Ik probeer mijn teksten niet romantisch te maken; koffie drinken, verlangen, relaties; dagelijkse dingen, daar schrijf ik over”, zegt ze.

School in Noorwegen, studeren in Canada, een huis in Antwerpen, een thuis in Nuuk. Nive is een wereldreizende inuk. Maar ze groeide op in het ’blok’. „Een onvriendelijk langgerekt grijs stuk beton in Nuuk. Er waren veel problemen: alcoholmisbruik, gebroken gezinnen. Ik had het geluk een moeder te hebben met een grote verzameling platen en zorg voor haar kind”, lacht ze. „Ik schrijf steeds meer over de grote veranderingen in Groenland. Een van die nummers heet ’Uulia’, olie. De nieuwe regering wil zo snel mogelijk onafhankelijk van Denemarken worden. Kleine nederzettingen moeten verdwijnen. De veranderingen gaan te snel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden