Klaas tiptPopmuziek

Don Zilla maakte het dansequivalent van de shuttle run

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Don Zilla

Ekizikiza Mubwengula

Wie met polder-oren naar Ekizikiza Mubwengula luistert zal de Oost-Afrikaanse invloeden zeker opmerken. Toch klinkt Don Zilla’s debuut voor zijn mede-Oegandezen waarschijnlijk net zo buitenaards als voor ons. Misschien is ‘onderaards’ een beter woord. Het is muziek die nog moet ontkiemen: rauw, duister, elementair. Wie erop wil dansen moet dat reactief doen, de ritmes zijn nauwelijks te voorspellen. Naar het einde toe wordt de plaat steeds wilder. Het dansequivalent van de shuttle run.

Squirrel Flower

Planet (i)

Mijmerende schetsjes, piekfijn verzorgde folkliedjes en metersdikke gitaarmuren; Squirrel Flower bewandelt het hele spectrum. Het ultrakorte Big Beast is een uitstekende eerste kennismaking voor luisteraars met haast. Thematisch springt Hurt A Fly eruit, waarin de zangeres de rol van ‘gaslighter’ aanneemt: heel gewiekst schuift ze de luisteraar de schuld in de schoenen: ‘Je lijkt nogal in de war, maar ik vergeef het je.’

Suzanne Kraft

About You

Suzanne Kraft heet eigenlijk Diego Herrada, zijn alter ego stamt uit de tijd dat het in de mode was om als man een vrouwelijke dj-naam aan te nemen. Hij heeft een paar dansvloerkrakers gescoord, maar op zijn albums gaat hij graag de diepte in. About You is haast een indiepopplaat: alleen in de pakkende basloopjes en vele herhalingen echoot het nachtleven. Geen uitmuntend album misschien, maar binnen het oeuvre erg boeiend.

Whispering Sons

Several Others

null Beeld

De lage, hese stem van zangeres Fenne Kuppens heeft iets dreigends. Dan is er de muziek van haar band, gestoeld op de post-punk en elektronica van de uitzichtloze jaren tachtig. En dan de teksten. Een gore horrorshow is het, vol stuiptrekkende lichamen en bloed, bloed, bloed. Je kunt het letterlijk nemen, maar waarschijnlijk staat het symbool voor iets wat vanbinnen zit en – in het slotnummer – operationeel verwijderd wordt. Je moet maar durven: in de door Whispering Sons geschapen wereld zou ik geen chirurg vertrouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden