Dolly Dots

Dolly Dots gaan op theatertour, en ze staan te trappelen

Dolly Dots in Los Angeles voor de film Dutch TreatBeeld BSR Agency

Meisjes van een jaar of veertig kunnen hun geluk niet op: de Dolly Dots komen weer bij elkaar. En niet voor een paar shows in de grote zalen, maar voor 34 optredens in de intimiteit van het theater.

Camera’s van showbizzprogramma’s verdringen elkaar bij de chaotische perspresentatie. Allemaal willen ze Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek, Anita Heilker of Angéla (Sjeel) Kramers van de Dolly Dots een vraag stellen. Er omheen cirkelen fotografen en managers. En het is benauwd in de ruimte van het Amsterdamse hotel op de Prinsengracht waar de koffie wordt opgediend met macarons in de zoete pasteltinten van de jaren tachtig.  

In een achterkamer waar net de lunchtafel wordt gedekt, komt Kramers binnenrennen. Ja, ze zijn blij dat er zoveel belangstelling is van de pers, zegt ze terwijl ze haar lippen bijwerkt voor de spiegel. “Het zou pas echt vervelend zijn als er niemand was gekomen.” En weg is ze weer.

Even later ploffen Zomer, Groothuizen en Heilker aan tafel. Eigenlijk is die gekte ook heel vertrouwd, zegt Groothuizen, terwijl ze een broodje zalm naar binnen schuift. Het is een goed begin van het nieuwe project dat ‘een feest van herkenning’ moet worden. Hoe het er precies gaat uitzien weten ze nog niet. “We hebben dertig hits en daarmee gaan we het podium op”, aldus Groothuizen.

Het plan is om die oude hits te vermengen met anekdotes over hoe het was om in de jaren tachtig in een populaire meidengroep te zitten. Zo’n theater geeft een heel andere sfeer dan een concertzaal, zegt Groothuizen. “Daar gaat het vooral om de handjes in de lucht.” En we zullen zeker niet net als in de jaren tachtig in sexy pastelkleurige pakjes over het podium dartelen, giechelt Heilker: “We zijn wel rond de zestig, zie je ons al gaan?”

Beenwarmers, pasteltinten en getoupeerd haar

Het waren de treurige jaren tachtig waarin de Dolly Dots mega populair waren, een tijd die de jeugd van nu weer tot de verbeelding spreekt. Een tijd van leggings met beenwarmers, pasteltinten, en getoupeerd haar met ‘frutsels’ (dikke haarelastieken). De top-40 was nog toonaangevend en schoolmeisjes deden dansjes op catchy melodietjes met pakkende teksten als ‘Do wah diddy diddy dum diddy do’, ‘Tell it all about boys’ en ‘Radio, everybody listens to the radio’. Meest bekend is waarschijnlijk het zittende ‘handendansje’ van ‘She’s a liar’ dat werd gezongen door Zomer en Heilker en waarbij de overige Dotten op klapstoeltjes met hun handen op hun knieën kletsen.

De tekst gaat verder na de video.

“Destijds werden we er ook al niet rijk van”, zegt Zomer op de vraag of ze het voor het geld doen. Ze wil alleen nog leuke dingen doen met mensen die ze aardig vindt. 

Ria Brieffies

De Dolly Dots hielden in 2007 en 2008 al eens een reünie. Maar nadat Ria Brieffies in 2009 overleed aan longkanker besloten ze definitief te stoppen. Toch begon het weer te kriebelen na een optreden bij de Toppers in 2016. Natuurlijk missen we Ria, zegt Groothuizen. “Maar in gedachten is ze altijd bij ons.”

De show is echt niet alleen voor de schoolmeisjes uit de jaren tachtig, de veertigers van nu. “Nee, we zijn bijvoorbeeld ook heel populair onder homo’s”, zegt Heilker. Maar voor dat ‘feest van herkenning’ ontkomen de Dots echt niet helemaal aan vlotte choreografietjes en spannende pastelpakjes.

Op 3 oktober is de première van ‘Sisters on tour’ in het Luxortheater in Rotterdam. Kaarten via Dollydots.com.

De Dolly Dots bij de presenatie van hun nieuwe tour. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden