TaalPeter-Arno Coppen

Doe mee en nomineer uw taalconstructie van het decennium

Het wordt zo langzamerhand weer tijd voor de nominaties voor de Grammaticale Structuur van het Decennium. U kunt zich misschien nog herinneren dat we daar in deze rubriek in december 2016 mee zijn begonnen. Tot het einde van het decennium kon u bijzondere Grammaticale Structuren nomineren die het tweede decennium van de 21ste eeuw karakteriseren, of die niet vergeten mogen worden in het volgende decennium.

U dacht misschien dat er nog tijd genoeg was, maar dit is alweer het laatste jaar voor de eigenlijke stemming. Je kunt erover twisten of het decennium niet dit jaar al eindigt, maar zo hebben we het in 2016 afgesproken, en dat betekent dat we in 2020 gaan stemmen.

‘Ik heb de band lek’

U kunt dus dit jaar nog nomineren. Om uw geheugen op te frissen: we hebben in de afgelopen jaren al gehad over het nieuwe gebruik van de genitief (‘Dat is niet des Feyenoords’) en het bijvoeglijk gebruik van tijdsaanduidingen (‘Dat is zó 2009’), maar ook het verdwijnende ‘een X van een Y’ (‘een schat van een kind’, ‘een boom van een kerel’) en het verguisde ‘zoiets hebben van’ (‘ik heb zoiets van nou ja’), alsmede het regionale ‘ik heb de band lek’ (‘hebben’ met lijdend voorwerp en bepaling van gesteldheid).

Al deze constructies hebben iets extra’s, iets wat bijzonder efficiënt is, of op een subtiele manier een betekenis uitdrukt. Zonder uitzondering zijn het verrijkingen van de taal, en omgekeerd zou het een verarming zijn als ze zouden verdwijnen. De verkiezing van de Grammaticale Structuur van het Decennium kan daar een halt aan toeroepen. Maar alleen als u meedoet en zelf ook bijzondere structuren nomineert!

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden