Koken met Karin

Doe eens exotisch: geroosterde spruitjes op z’n Japans, met miso

Spruitjes uit de oven Beeld Karin Luiten

Waarom heten uitgerekend wij een spruitjesvolk als we er helemaal niet dol op zijn? Simpel, omdat ze in ons land volop gekweekt worden. Wij blijken namelijk het perfecte klimaat te hebben. 

Noordelijker is het te koud, zuidelijker is het te warm, leerde ik van teler Eelco van Putten. Er is nog zoveel wat wij niet weten over de spruit. Neem nou het schoonmaken, ook daar hebben we geen kaas van gegeten. “Wat bedoelt u met 800 gram spruitjes, gekocht of schoongemaakt gewicht?” kreeg ik als vraag, “want als ik ze schoonmaak, heb ik daarna nog maar de helft over.”

Menigeen maakt veel te rigoureus schoon, dat is nergens voor nodig. Alleen echt vieze blaadjes moeten eraf, en eventueel een dun plakje bij de steelaanzet als dat er niet fris en fruitig uitziet. Toch voelen velen zich geroepen om rücksichtlos de halve onderkant eraf te snijden, waarbij meteen ook de helft van de blaadjes los schiet. En dat gaat dan allemaal in de vuilnisbak, zonde. Het beste is om simpelweg zo vers mogelijke spruiten te kopen, dan heeft u er letterlijk geen werk aan.

Hier mag de spruitenstam niet onvermeld blijven, al eens gezien bij de natuurwinkel? Een groene stengel van een halve meter, met van onder tot boven uitstulpende bolletjes. Zo ziet u meteen dat spruitjes niet onder de grond groeien. Bedoeld om thuis zelf te oogsten wat u nodig hebt, de rest gaat terug in de koelkast. Kraakvers, lang houdbaar en het ziet er nog kek uit ook. Toch loopt het in eigen land nog niet storm, vertelde diezelfde teler. Hij exporteert vooral naar Amerika, waar spruitjes op dit moment qua hipheid de opvolger zijn van de ‘kale’ (lees: boerenkool).

Over hip gesproken: de paarse spruitjes zijn in opkomst. Ze zijn iets zoeter en nootachtiger, maar dat leuke paars verandert bij het koken doorgaans helaas in vaal bruingrijs. Al heeft de kweker ook daar intussen iets op gevonden, een nieuw ras dat de Sweet Purple Sprout heet. Ze zijn zo knap tegenwoordig.

Zelf maken voor 4 personen

800 g spruitjes
1 volle eetl sesamzaad
4 eetl olijfolie + extra voor invetten

Misosaus:
75 g witte miso
2 eetl mirin

Vandaag doen we eens exotisch: geroosterde spruitjes op z’n Japans, met miso. Oven voorverwarmen op 200 °C. Maak de spruitjes alleen schoon waar het echt nodig is en laat ze zo heel mogelijk, te veel losse blaadjes verpieteren in de oven. Doe de spruitjes in een met olie ingevette braadslee, liefst eentje waarin ze precies allemaal passen, in één laag. Maal er peper over en hussel om met olijfolie. Zet 15 minuten in de oven. Rooster intussen de sesamzaadjes al omscheppend goudbruin in een droge koekepan. Hou apart. Roer de ingrediënten voor de dikke misosaus door elkaar, plus 1-2 eetlepels water om het iets soepeler te maken. Haal na die 15 minuten de spruitjes uit de oven (ovenwanten aan!), schep de miso-saus erdoor en zet nog 5-8 minuten terug in de oven tot de saus lekker bubbelt. Ja, de boel brandt aan, maar die braadslee krijgt u dankzij het invetten straks heus weer schoon. Schep de spruiten over in een schaal, bestrooi met de sesamzaadjes. Warm maar ook lauwwarm zijn ze heerlijk.

Japanse miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die fungeert als instant smaakbommetje. Het is zoet, zuur, zout en umami tegelijk. Witte miso (shiromiso) is niet wit, maar eerder karamelkleurig en is wat minder heftig van smaak dan rode miso (akamiso), die trouwens donkerbruin is. Te koop in toko of natuurwinkel.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden