null Beeld

DrinkenCruzcampo

Doe als de Spanjaarden, pak een koude Cruzcampo

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: Cruzcampo, de lekkerste als het heet is.

Seije Slager

Gelukkig, eindelijk heeft de craft beer-revolutie ook Spanje bereikt! Althans, iets van die strekking las ik voor vertrek op een of ander bierblog. Maar als dat zo is, dan is die revolutie ver voor de poorten van ons witgesausde bergdorpje in de Sierra de Huelva ook weer tot staan gebracht. Ze zijn hier vrij traditioneel in hun drankvoorkeuren. Het is ons al gebeurd dat we nietsvermoedend ‘wijn’ bestelden en vervolgens een sherry voorgezet kregen. En in de barretjes rond het dorpsplein wordt enkel pils geschonken, van het grote Spaanse merk Cruzcampo (dat weer eigendom is van het grote Nederlandse merk Heineken).

Alleen in de pizzeria, bestierd door licht-alternatieve getatoeëerde types, een straatje verderop, zag ik een paar nieuwerwetse speciaalbieren van een Andalusische microbrouwerij op de kaart staan. Maar die menu-optie lijkt eerder bedoeld als bevestiging van subculturele identiteit dan voor daadwerkelijke consumptie. Ook op dit terras drinken de mensen, net als de opaatjes en omaatjes op het dorpsplein, vooral Cruzcampo. Uit gezellige kleine glaasjes die een euro kosten, nog kleiner dan de Nederlandse fluitjes; als het zo heet is als hier wil je geen doodgeslagen lauwe ellende.

Missen al die pilsdrinkende dorpelingen nu iets? Zijn ze slachtoffer van dramatische smaakvervlakking, bewerkstelligd door grote pilsbrouwers die over allerlei lokale drankculturen heengewalst zijn? Welnee. Want hier in Andalusië laten ze zich echt geen troep aansmeren: ze hechten erg aan hun eigen ham, hun eigen kaas, hun eigen wijn. Maar pils is, hoezeer het sommige speciaalbierparvenus ook moeilijk valt toe te geven, gewoon een lekkere biersoort, zeker in een warm klimaat. En een ondergistende biersoort als pils laat zich nu eenmaal iets moeilijker door een kleine brouwerij produceren dan door een grote brouwer.

null Beeld Spaans bierglas
Beeld Spaans bierglas

Klein bierglas

Die gezellige kleine Spaanse bierglaasjes, naar boven iets wijd uitlopend, zijn het best te imiteren door een set drinkglazen van Bormioli Rocco te bestellen, deze zijn met ruim 30 cc waarschijnlijk iets groter, maar komen het dichtst in de buurt. Laat maar komen die hete dagen.

Bormioli Rocco bodega drinkglas medium 33,5 cc, 12 stuks voor € 17,55 (amazon.de)

Meer afleveringen uit de rubriek ‘Drinken’ vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden