Ik heb een droom

Documentairemaker Willem Baptist: 'Mijn werk begint met een droom'

Beeld Jorgen Caris

Film- en documentairemaker Willem Baptist maakte 'Instant Dreams', zijn eerste lange documentaire. De film draait vanaf 14 december in de theaters.

"Sinds ik ruim twee jaar geleden vader ben geworden schrik ik bijna elke nacht wakker doordat ik droom dat mijn dochtertje verongelukt. Ze is zo al een paar keer verdronken, onder de metro en de bus gekomen, ze heeft kokend water over zich heen gehad en is met haar vingers bekneld geraakt tussen de deur. Ik denk dat die dromen gaan over onze angst voor chaos. 

Wij zijn continu bezig de chaos te beteugelen, en toch falen we vaak. Je hoopt het succes van je kind te beïnvloeden, maar er zijn dingen waar je geen grip op hebt. Tegelijk zie ik een correlatie tussen de droom en de levendige angsten die mij als filmmaker op de been houden: je moet onder hoge druk een hoop presteren, voor een bepaald bedrag en binnen een bepaalde tijd zonder dat je volledige controle hebt over de werkelijkheid.

Naast de angstige dromen die mij drijven om überhaupt een film van de grond te krijgen heb ik koortsachtige dromen - dat schemergebied tussen werkelijkheid en dromen - die mij inspireren om een film te maken. Ik overdrijf niet als ik zeg dat al mijn werk begint met een droom. 

Een voorbeeld: jarenlang droomde ik dat ik als klein kind de glijbaan in een zwembad opklom, maar eenmaal boven durfde ik er niet af en onder het oog van alle mensen ging ik via de trap weer terug. Ik vroeg me af wat er achter die angst schuilgaat en dat resulteerde toen in mijn korte jeugddocumentaire 'Ik ben echt niet bang!'

Polaroid

Ook dromen van anderen kunnen mij inspireren. Terwijl ik werkte aan mijn huidige documentaire 'Instant Dreams', over onze fascinatie voor polaroid, werd ik geattendeerd op een kunstenares die met een originele polaroidcamera waanzinnige, droomachtige foto's maakt van modellen in de Californische woestijn. Zelf vergelijkt ze de wazige plaatjes met onze vervagende herinneringen. 

Op het moment dat ik bij haar kwam draaien was ze bezig met een fotoshoot van een naaktmodel in een badkuip in de woestijn. Mijn mond viel open, niet alleen vanwege dit bijna iconische beeld - dat uiteindelijk ook in mijn film terecht is gekomen - maar ook omdat ik hier mijn gedroomde werkelijkheid aantrof: precies dit tafereel had ik heel vaak in mijn dromen gezien.

Wat ik mooi vind is als droom en realiteit door elkaar heen lopen en je je afvraagt: heb ik dit bedacht, gedroomd of is het echt? In de meeste documentaires ziet alles er zo reëel uit, maar ik ben geïnteresseerd in het ongrijpbare mysterie dat je transporteert naar een andere werkelijkheid. Ik film op basis van een onderhuids gevoel. 'Instant Dreams' is een epische film, een polaroid-trip, zoals bijvoorbeeld Kubricks '2001: A Space Odyssey' een trip is. Eigenlijk zie ik mezelf niet zozeer als een filmmaker maar als een soort goochelaar: ik wil een illusie creëren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden