Review

Documentaire wil laten zien dat provinciale politiek wel degelijk belangrijk is

De verkiezingen voor de provinciale staten zijn niet populair. Sinds Nederland geen stemplicht meer kent, laten velen hun recht de samenstelling van het provinciaal bestuur mede te bepalen uit ongeïnteresseerdheid voor wat het is. De Tros probeert vanavond met een documentaire te redden wat te redden valt en de kiezers alsnog te bewegen volgende week woensdag van hun stemrecht gebruik te maken.

Fred Lammers

Na de uitlatingen van minister Peper dat hij nauwelijks toekomst meer ziet in de manier waarop de provincies nu worden bestuurd is deze reddingsactie extra actueel geworden.

In 'Mens en Provincie' (samenstelling en regie Ruud Hendrikx) komen vrijwel alle Nederlandse provincies aan bod. Het geheel komt over als een doordachte reclamespot voor een breed publiek.

Als kijker krijg je in kort bestek een grote hoeveelheid informatie voorgeschoteld waaruit moet blijken dat onze provinciale bestuurders niet stilzitten. De arm van de provincie reikt ver als het erop aankomt te bepalen hoe belangrijke ontwikkelingen zich gaan voltrekken. Waar nieuwe woongebieden komen, waar verkeerswegen worden aangelegd, hoe recreatieve voorzieningen eruit gaan zien en waar die worden gerealiseerd, hangt in grote mate af van de beslissing van het provinciaal bestuur.

Drenthe wordt belicht als de provincie waar als eerste een integraal plan voor de hele provincie tot stand is gekomen. In Utrecht hebben de staten de handen vol aan het begeleiden van het woningbouwproject Leidse Rijn. Deze grootste bouwlocatie ooit in Nederland wil 30 000 woningen realiseren. Uiterlijk in 2015 moeten die er staan, inclusief alle randvoorzieningen die zo'n stadswijk leefbaar maken.

Noord-Holland heeft een grote vinger in de pap bij de uitbreiding van de luchthaven Schiphol. Wetend hoe gevoelig dat vraagstuk ligt is persoonlijke inspraak van de burger niet onder tafel te schuiven. Zuid-Holland heeft de handen vol aan de Randstad Rail dat beoogt het vervoersysteem van Den Haag, met inbegrip van Zoetermeer, aan dat van Rotterdam te koppelen als een volwaardig alternatief voor het autogebruik. Zeeland is hard op weg Zeeuws-Vlaanderen doeltreffend te ontsluiten door de bouw van een brug onder de Westerschelde die er in 2002 moet zijn.

Dan zijn er de ambitieuze plannen van Friesland en Noord-Holland om massaal energie te gaan opwekken met windmolens en zo het milieu te ontlasten. De strijd voor het ongerept houden van het natuurgebied het Zwarte Meer op de grens van Overijssel en Flevoland is ook een heet hangijzer. De zorg voor het monumentenbezit speelt in extra mate op het voormalig eiland Schokland. De provincie Flevoland wil van Schokland wereldwijd een monument maken van Nederlands strijd tegen het water. Daartoe moeten landbouw, natuur, cultuur en recreatie harmonieus samengaan.

De zorg voor ouderen en het culturele leven dat ook het voortbestaan van fanfares als 'Ons Genoegen' in Terwolde omvat en een briljant project als 'De Rode Draad' waarmee de provinciale bibliotheek centrale in Noord- Brabant kinderen weer plezier in het lezen wil bijbrengen, wordt allemaal allemaal vanuit de provincie bedisseld. Dat geldt ook voor het uit de grond stampen van hypermoderne glastuinbouw in de Peel en de aanleg van een derde haven in IJmuiden. De Noordersluis in IJmuiden, uit 1930, gaat plaatsmaken voor een zeventig meter brede, vijfhonderd meter lange sluis.

De conclusie van de documentaire is dat de provinciale politiek zich dagelijks met ons doen en laten bemoeit en hoe dat gebeurt daarover beslissen de kiezers!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden