Tv-recensie

Documentaire over Charles weet van de prins geen kwaad

BBC Beeld Renate van der Bas

Wat is die man grappig! Britse kijkers toonden zich donderdag verrast door de BBC-documentaire ‘Prince, Son and Heir’. Een portret vanwege de zeventigste verjaardag, volgende week, van de langstzittende Britse kroonprins, Charles. 

Zelf heeft de jarige wellicht ook met verbazing ­gekeken: wat een 100 procent glansrijk bestaan!

In Nederland zou de NOS waarschijnlijk niet zijn weggekomen met zo’n louter jubelend portret, dat tegelijkertijd wel en niet een openbaring was. Met aan de positieve kant een panorama van het vele goede werk dat Charles doet. Zelfs zijn zoons William en Harry toonden zich onder de indruk van veertig jaar oude beelden van Charles, die pleitte voor een aanpak van het plastic vuil in de wereldzeeën. Toen al. Ook zijn werk via The Prince’s Trust is bewonderenswaardig: inmiddels is het ­leven van zo’n 900.000 kansarme jongeren op de rit gezet dankzij scholingsprojecten.

He is genuinely funny’, twitterde ene Bev tijdens de uitzending. Inderdaad, Charles verraste als grappenmaker. Van iedere situatie lijkt hij de humor te zien. Wellicht als overlevingsmechanisme, zeker wanneer hij tijdens werkbezoeken door en langs al die mensenmassa’s moet. Hij creëert dan een soort bubbel, waarin hij stug doorbabbelend koers en tempo bepaalt, gesprekjes houdt en maar grapjes maakt. De kroonprins kan en mag niet stilvallen op zo’n moment. Humor lijkt zijn brandstof.

De zoons, geïnterviewd in informele setting, schetsten hun vader als een workaholic die ’s avonds pas laat eet en daarna weer aan het werk gaat. En ’s ochtends kan hij slapend aan zijn bureau worden aangetroffen, paperassen aan het voorhoofd geplakt. Intiemer werd het niet. Alle grote kwesties waar je bij Charles ook aan denkt, kwamen niet aan bod. 

Niet The Crown

Anders gezegd: de docu lijkt geen seconde op de Netflix-serie ‘The Crown’. Charles werd niet gevraagd of hij weleens baalt dat zijn moeder zo lang op die troon blijft zitten. Noch blikte hij terug op zijn ingewikkelde liefdesleven. Geen moment was prinses Diana in beeld of werd haar naam genoemd. Tegen het einde hoorde je wel een militaire band het nummer ‘Puttin’ on the Ritz’ spelen, wat me deed denken aan de laatste avond van de onfortuinlijke prinses. Misschien een subtiel nootje van de eindredactie.

Toch lijkt Prince, Son and Heir een uitstekend instrument om het Britse volk warm te maken voor een nieuwe, betrokken vorst. Ook na de eveneens onbenoemde brexit. Beelden van een bijeenkomst met 53 ­leiders van de Commonwealth – die Charles al hebben geaccepteerd als hun nieuwe leider – lieten zien dat Groot-Brittannië nog wel een paar andere partners achter de hand heeft. Maar ook met minder imponerende acties kan je harten winnen.

“Vind ik hem nou zo leuk vanwege zijn strijd voor een beter milieu, of omdat hij met varkens praat?” ­Aldus een Britse die prins Charles zag rondlopen op zijn Schotse modelboerderij, bedacht om zeldzame boerderijdierrassen in stand te houden. Hier viel een gedachte aan Marie-Antoinette en haar boerendorpje bij het Klein Trianon niet te onderdrukken. Deze vorstin wachtte niet veel later de guillotine. Charles’ hoofd lijkt de kroon van harte ­gegund.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Beeld BBC
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden