Recensie

Documentaire laat neergang van de analoge magie in polaroidfilms zien

Instant Dreams Beeld x
Instant DreamsBeeld x

Instant Dreams
Regie: Willem Baptist
★★★★☆

Gefascineerd door de instant film van Polaroid ging de Nederlandse regisseur Willem Baptist op onderzoek uit. In zijn eerste grote documentaire 'Instant Dreams', die onlangs te zien was op het Idfa, voert hij andere liefhebbers op, zoals een Amerikaanse chemicus die het geheim van de verloren chemische formule van Polaroid probeert te achterhalen.

Polaroid-aficionado

Ook ging hij op bezoek bij een kunstenares die in de Californische woestijn aan een van haar laatste fotosessies op Polaroid werkt. In een speciale koelkast bewaart ze oude polaroidfilmpjes. Ze vreest de dag dat de voorraad op is. Haar foto van een naakte vrouw in een badkuip middenin de woestijn, heeft de magische, verzadigde kleuren die we zo goed kennen van de direct-klaar-foto. En zo bouwt Baptist samen met andere polaroid-aficionado's, waaronder een redacteur van New York Magazine, aan een prachtige, inzichtelijke film over de liefde voor een analoog medium dat in het digitale tijdperk ophield te bestaan.

Magie

Ondertussen hield de fascinatie voor Polaroid stand, zoals de liefde voor vinyl ook toch niet verloren is gegaan. In alternatieve vorm werd het medium werd weer tot leven gewekt, zo verkoopt de Hema weer analoge instant filmcamera's. Baptist beschrijft de magie van de foto die zich voor je ogen ontwikkelt. Van elke foto bestaat maar één enkel exemplaar. Een aanwinst is daarbij de geschiedenis van Dr. Edwin Land die in 1948 met de eerste polaroidcamera kwam en het geheim gehouden procédé mee zijn graf in nam. In een filmpje uit 1970 voorspelt hij de smartphone met ingebouwde camera.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden