Liesbeth List in 2012.

InterviewDocumentaire

Dochter eert Liesbeth List postuum met documentaire: ‘Dit is voor mij haar uitgestelde uitvaart’

Liesbeth List in 2012.Beeld Foto Klaas Hansen

Een grootse uitvaart voor Liesbeth List kwam er niet, door corona. In plaats daarvan maakte haar dochter het afgelopen jaar een liefdevolle documentaire ter nagedachtenis aan een groot artiest.

Ally Smid

Als we dochter Elisah Baijens spreken, is haar tv-documentaire nog niet af. Het is een week voor de uitzending, de dag dat vrienden, fans en vakgenoten bloemen kunnen afleveren bij Stalhouderij de Zadelhoff in Breukelen. In de documentaire die vrijdag wordt uitgezonden, zal een koets – getrokken door Friese paarden – die bloemen en de urn met de as van haar moeder naar de Amsterdamse begraafplaats Zorg­vlied rijden voor de bijzetting.

Baijens: “Zo hebben we het bedacht: via de bloemen kunnen degenen die van haar hielden er toch een beetje bij zijn. Eigenlijk is dit voor mij haar uitgestelde uitvaart.” Liesbeth List (Bandung 1941– Soest 2020) overleed aan het begin van de coronapandemie. Er was daarom geen grootse uitvaart mogelijk. En nu, een jaar later, nog steeds niet. “Dan bedenken we toch iets voor tv?”, zei Jan Slagter van Omroepvereniging Max tegen Baijens. En zo geschiedde.

In de documentaire praat Baijens onder meer met Typhoon, Frank Boeijen en Albert Verlinde over hoe zij zich Liesbeth List herinneren. En ze neemt de boot naar Vlieland, waar het echtpaar List haar moeder na de oorlog met veel liefde opnam. Daar, op het eiland, kon de kleine Liesbeth weer kind zijn, na een vreselijke tijd in het jappenkamp, gevolgd door de zelfmoord van haar moeder.

Liesbeth List in 1948. Beeld Foto De Nijs Vlieland
Liesbeth List in 1948.Beeld Foto De Nijs Vlieland

Een deel van de as van haar moeder wilde Baijens (37) uitstrooien boven de Waddenzee en ze ging daarom op zoek naar een schip. In 2014 hadden ze als familie op dezelfde manier de as verstrooid van haar vader, restauranteigenaar Robert Braaksma. Jennifer en Harry Westers van de Westcord Hotelgroep reageerden meteen en boden hun boot aan. Bijzonder is dat Harry indertijd bij haar moeder op school zat.

Baijens: “Toen ik met Harry op dat schip stond, die mijn moeder als kind al kende, voelde het alsof de cirkel rond was.”

De laatste jaren van uw moeder waren zwaar, ook voor u.

“Dementie is een rotziekte. Mijn moeder zei tegen me: ik wil niet dat mensen mij zo zien, ik wil dat ze me herinneren aan wie ik was in mijn hoogtijdagen. Ze klaagde nooit, sprak nooit over ziektes. Haar geliefde Ramses Shaffy, die aan korsakov leed, stierf in haar armen. Maar op zijn kist stond een jonge foto van hem, dat wilde zij, en daar hebben we bij mijn moeder ook voor gekozen.

“Ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen hoeveel mijn moeder voor mensen betekend heeft. Ze hielp beginnende artiesten hun carrière op gang te brengen. Ze was niet alleen artiest, ze was ook heel attent.”

Welk moment in de documentaire raakt u het meest?

“Ik denk het gesprek dat ik heb met kunstenares Ria Nijhof, die al vanaf haar jeugd fan is van mijn moeder. Mijn vader en ik leerden haar kennen bij de signeersessies die mijn moeder gaf na haar optredens. Ria’s eerste plaat was Liesbeth List zingt Theodorakis, de Griekse verzetsheld die liederen componeerde op basis van getuigenissen van gevangenen in concentratiekamp Mauthausen. Ik vroeg me af: wat drijft een puber om de Mauthausen Cyclus te draaien? Ria vertelde dat haar beide ouders in het verzet zaten, en er nooit over konden praten. Via de liederen van Liesbeth in haar slaapkamer, raakte ze toch in gesprek met haar moeder. De tranen springen in mijn ogen nu ik het vertel.”

U zingt zelf de soundtrack van de documentaire: ‘Jij moet blijven’.

“Ja, het staat al op Spotify. Ik was altijd dol op dat lied. Ik zing het, en de stem van mijn moeder, die het heel vaak heeft gezongen, is erachter gemonteerd. Alsof wij samen zingen. Mijn man die producer/geluidstechnicus is, bedacht het. Mijn moeder stimuleerde mij altijd te gaan zingen, maar ik ben geen artiest. Ik ben hier heel blij mee, en ik hoop dat ze het ergens boven kan horen. En mijn vader trouwens ook.”

Liesbeth List en Elisah Baijens. Beeld Foto MAX
Liesbeth List en Elisah Baijens.Beeld Foto MAX

Wilt u echt niet verder met zingen?

“Ik weet het niet. Op een podium staan, durf ik echt nooit van mijn leven. Dat ga ik niet doen. Ik heb ooit met mijn moeder een duet gezongen, Sur ma vie, voor een theatervoorstelling. Dat was eenmalig. Misschien dat ik ooit nog eens de kriebels krijgt om iets te zingen, en het dan weer te streamen. Maar ik word geen zangeres die gaat optreden of zo.”

Misschien uw dochter?

“Ja, die geef ik meer kans. Lílah is nu tien en zit heel anders in elkaar dan ik, zij heeft een eigen TikTok-kanaal en maakt de hele dag filmpjes en doet dansjes. Ze heeft echt het talent van mijn moeder, ook qua tekenen en schilderen trouwens.”

En boetseren. Uw dochter maakte de urn voor uw moeder.

“Ja, met hulp van kunstenares Ria Nijhof. Toen mijn moeder overleed, moest ik aankruisen waar de as in moest, en al die standaard urnen pasten niet bij haar. Die van Lílah wel.”

Vrijdag 19 maart is de documentaire ‘Het slotapplaus voor mijn moeder Liesbeth List’ te zien op NPO2 om 19.50 uur.

Lees ook:
Liesbeth List: de
levenslustige ambassadrice van het Franse chanson in Nederland

Vrijdagochtend werd bekend dat Liesbeth List in haar woonplaats Soest is overleden, op 78-jarige leeftijd. ‘Heb het leven lief’ was haar lijflied.

Lees ook:
Het levenspad van
Liesbeth List

Zangeres en vedette Liesbeth List vond het Nederlandstalige chanson uit. Niet zo lang geleden maakte ze bekend dat ze zich terugtrekt uit de openbaarheid omdat ze lijdt aan dementie. Trouw maakte een wandeling door Amsterdam met haar biograaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden