De Omslag

Docent Peter van Lange herkent zichzelf in 'De Karmeliet'

null Beeld Frank Castelein
Beeld Frank Castelein

In De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Peter van Lange met 'De Karmeliet' in Zenderen.

Joost van Velzen

Waar staat De Karmeliet?

"Voor het karmelietenklooster in Zenderen, door Niek van Leest gemaakt in 1995. Het is bekend hier in Twente. Het is een geschenk van alle karmelscholen uit de omgeving."

Wat treft u zo in dit beeld?

"Die blikken. Van allebei. Die jongen krijgt duidelijk een wijs advies en hij luistert aandachtig, maar blijft toch bij zichzelf. Er zit wederkerigheid in die twee beelden. Die pater heeft wel dat vingertje maar hij heeft geen houding van 'kop dichthouden en luisteren'. Nee, je ziet respect voor elkaars verhaal. In dit beeld herken ik mezelf. Als leraar en ook als opvoeder voel ik mij betrokken bij mijn leerlingen. Ik wil ze breed onderwijzen, niet alleen met feitenkennis, maar ook in hun vorming, vanuit het motto van de karmelieten 'Heel de mens'."

Waar komt dat motto op neer?

"Dat we willen dat leerlingen zich ontwikkelen tot volwassen en verantwoordelijke mensen, met een goed moreel kompas. Vanuit een levensbeschouwing die ruimte schept en die het leven ziet als meer dan wat zichtbaar is."

Door de schandalen rondom seksueel misbruik in de rk kerk kan dit beeld ook iets negatiefs oproepen.

"Ja, die misbruikverhalen zijn er. Maar daardoor raakt wel in de vergetelheid dat bijvoorbeeld de karmelieten veel scholen voor voortgezet onderwijs hebben opgezet, waaronder de school waaraan ik zelf les geef."

Wat maakte dat dit beeld bij u een soort ommekeer teweegbracht?

"Ik weet nog dat ik het voor het eerst zag - ik kwam er gewoon langs met de auto - en dat ik dacht: ja, je moet je wortels nooit vergeten. Je moet bij de leerling zijn, maar ook ruimte laten voor die leerling. Dat zit ook wel een beetje in dit beeld, die open ruimte."

Hanteert u deze levenshouding ook buiten uw werk om?

"Ja. Ik denk daarbij aan mijn vader, die een duidelijke mening had. Toch voelde ik als kind dat er ruimte was voor m'n eigen zienswijze. Hij gaf me wortels, maar ook vleugels."

Peter van Lange (1958) doceert levensbeschouwing. Hij is schoolopleider en begeleider van nieuwe docenten aan het Bonhoeffer College in Enschede.

Lees eerdere afleveringen van De Omslag in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden