Schermtijd

Dit zijn de beste films en series van februari

Jackass is terug. Beeld
Jackass is terug.

Een maandelijkse selectie van films en series die onlangs zijn uitgekomen en die je volgens de Trouw-redactie niet mag missen. Dit overzicht wordt elke week bijgewerkt!

Redactie Trouw

‘Nine Days’ is een sprookje met een aangenaam nuchtere toon

Een man in eenzaamheid kijkt dagenlang op schermen naar het leven van andere mensen en wanneer een van hen plotseling overlijdt, verschijnt een testbeeld. Een nieuw plekje voor een mensenbestaan komt vrij. Klinkt misschien als een lockdownfilm maar de eerste lange film van de Japans-Braziliaanse Edson Oda was net af toen de pandemie losbrak, en verdween op de plank. Nu wij weer naar buiten kunnen, is dit het perfecte moment voor een aards-spiritueel drama over leven en levenslust. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

Als je van geplette scrotums en schorpioenenbeten houdt, is ‘Jackass Forever’ perfect

De mannen van Jackass zijn terug. Voor de laatste keer, volgens bedenker Johnny Knoxville. Hun inmiddels 50-jarige lijven verdragen de stunts niet zo lekker meer. Het is l’onderbroekenlol pour l’onderbroekenlol maar de vreemde fascinatie met pijngrenzen en humor doet denken aan Dali’s en Picasso’s surrealistische Un chien andalou van bijna een eeuw geleden. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

Absurd, hoe de klimmer in ‘The Alpinist’ een bevroren waterval bedwingt

Twee jaar volgen de makers de Canadese alpinist Marc-André Leclerc met de camera, althans, dat proberen ze. Want Leclerc houdt er eigenlijk niet van om gefilmd te worden. Hij is een liefhebber van free solo, in je eentje klimmen zonder touw. Wat drijft hem? Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

Bij de gelikte thrillerserie ‘Archive 81’ schuilt de spanning in de ruis

Een getroebleerde archivaris moet op een afgelegen plek 25 jaar oude videobanden restaureren, die de sleutel tot een mysterieuze ramp zijn. Wat kan er misgaan? Archive 81 oogt als een vermakelijke popcornserie zoals Netflix ze vaker maakt maar de spanning gaat snel onder je huid zitten. Lees hier meer. (Serie nu te zien op Netflix)

Italiaanse boef bereidt zijn laatste kraak voor in ‘The Last Ride of the Wolves’

Het is al gauw een van de leukste genres: de heistfilm. Met The Last Ride of the Wolves keert de Nederlands-Italiaanse Alberto De Michele het genre binnenstebuiten. Tachtig minuten lang heb je eigenlijk geen flauw idee wat je moet hopen. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

‘King Richard’ laat de weg die Venus en Serena aflegden zien als een sprookje

Het lijkt misschien vreemd dat een film over de opkomst van tenniskampioenen Venus en Serena Williams over hun vader gaat. Maar zonder hem had de wereld de toptennisters nooit gekend. Het gaat ook niet echt om tennis: King Richard is laat vooral zien hoe moeilijk het is om de top te bereiken als je bij je geboorte al 5-0 achterstaat. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

‘Olga’ toont de Oekraïense strijd door de ogen van een ontwakend tienermeisje

De Franse regisseur Elie Grappe, die vorig jaar op 27-jarige leeftijd in Cannes debuteerde, schetst met Olga het meeslepende coming of age-verhaal van een Oekraïens tienermeisje. Olga turnt in het buitenland op topniveau terwijl haar moeder en beste vriendin thuis hun leven wagen voor een betere toekomst. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

Bekijk hier alle vorige tips.

Meer series kijken? Vind hier al onze recensies.

Zin in meer films? Alle filmrecensies vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden