Taal Peter-Arno Coppen

Dit wil ik graag met u delen

Een lezer ‘krijgt de kriebels’ van het woord ‘delen’, althans in de gebruikswijze dat het over een gesprek gaat: ‘Ik wil iets met je delen’. Het zou een gemakzuchtige vertaling uit het Engels zijn (to share) en vooral in kringen van agogen opgeld doen. Waarom zeggen mensen niet gewoon ‘Ik wil je iets vertellen?’ Is het misschien korter, of handiger? De lezer vindt het in elk geval ‘weeïg’.

Ik denk dat die associatie met ‘agogen’ (vermoedelijk in het algemeen ‘managers’) ten grondslag ligt aan zo’n ergernis. Mensen horen dit vaak in zo’n context, en omdat ze zich dan aan de hele situatie storen, is het taalgebruik een gemakkelijk mikpunt. Een taalvorm is immers zo veroordeeld. ‘Gemakzuchtige vertaling uit het Engels’ is het gemakkelijkste (ik zou bijna zeggen: het gemakzuchtigste) argument. Immers, bijna alle Nederlandse zinnen zijn wel op de een of andere manier te verbinden met zinnen in het Engels. Die taal is namelijk sterk verwant aan het Nederlands, net als het Duits.

‘Vertellen’ is te directief

In werkelijkheid moet ‘delen’ in de communicatieve betekenis al oeroud zijn. Al eeuwen behoort het woord ‘mededelen’ tot onze taal, en dat woord zou je zelfs kunnen bekritiseren als dubbelop (maar niemand doet dat).

Maar is ‘delen’ wel nodig, als we al ‘vertellen’ hebben? Nou, ‘Ik wil iets met je delen’ betekent wel iets anders dan ‘Ik wil je iets vertellen’. Het betekent dat je informatie hebt die je in een open dialoog ter sprake wilt brengen. ‘Vertellen’ is dan te directief, ‘bespreken’ is te vrijblijvend.

Als je zegt ‘Ik wil iets met je bespreken’ is niet duidelijk dat jij zelf al iets te melden hebt.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden