null Beeld
Beeld

BoekrecensieNa het Achterhuis

Dit ondraaglijke boek over Anne Frank en haar mede-onderduikers moet toch gelezen worden

Bas von Benda-Beckmann schrijft over het lot van de onderduikers uit het Achterhuis, nadat ze waren verraden.

Eric Brassem

Eigenlijk is dit boek niet te lezen. Dat is de schuld van de nazi’s, niet van de auteur. In Na het Achterhuis reconstrueert historicus Bas von Benda-Beckmann wat er is gebeurd met Anne Frank en de zeven andere onderduikers, nadat zij op 4 augustus 1944 waren verraden.

Driekwart eeuw geleden probeerde Otto Frank, Anne’s vader, dat ook. Nadat in januari 1945 Auschwitz was bevrijd, begon hij een wanhopige speurtocht naar zijn dochters Anne en Margot, zijn vrouw Edith en mede-onderduikers Hermann, Auguste en Peter van Pels en Fritz Pfeffer. Hij vond alleen kampgenoten die vertelden dat niemand meer leefde. Von Benda-Beckmann dook diep in alle historische bronnen en komt tot een gedetailleerde raamvertelling van alle verschrikkingen waaraan deze onderduikers zijn bezweken: ontmenselijking, vrieskou, uithongering, sadisme, uitputting en, in het geval van Fritz Pfeffer, de gaskamer.

De historicus vond aanwijzingen waardoor hij een paar overlijdensdata nader kon preciseren, maar over de onderduikers zelf blijft de informatie summier. Ook dat valt de nazi’s en niet de auteur te verwijten. Des te meer leert het boek over de gruwelen van Hitlers genocidale industrie. Iedereen zou dit onverdraaglijke boek moeten lezen, al zou je het eigenlijk niemand aanraden.

null Beeld
Beeld

Bas von Benda-Beckmann
Na het Achterhuis
Anne Frank en de andere onderduikers in de kampen

Querido;
404 blz. € 22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden