null Beeld

RumoerBoekenweek

Dit jaar geen gebibber op de rode loper van het Boekenbal

Jann Ruyters

Vorig jaar ging, zo werd verteld, het coronavirus rond op het Boekenbal dat de 69ste Boekenweek opende. Begin maart gold toen alleen nog het advies om geen handen te schudden, dus er werd volop gezoend en close gedanst op de toneelvloer van de grote zaal in de Amsterdamse schouwburg. Verschillende bezoekers kregen griepklachten kort na het bal. Of het echt corona was bleef ongewis. Dat wachten op die rode loper in de maartse kou en die tochtige hal waar veel bezoeksters in dunne jurken in de wind staan is altijd wel vragen om een griepje.

Deze week maakte het CPNB bekend dat het Boekenbal dit jaar is afgelast, en dat de Boekenweek zelf niet volgende maand plaatsvindt, maar pas in de zomer. In de hoop dat dan de boekwinkels wel weer open zijn, zullen dan een maand lang activiteiten rondom het boek plaatsvinden. Ook zullen dan alsnog het Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets en het Boekenweekessay van Roxane van Iperen verschijnen. Het zou tenslotte zuur zijn als de boekwinkels nu ook de winst van geschenk en essay ontlopen.

Wel zijn er begin maart toch enige activiteiten, onder de noemer ‘het voorwoord van de Boekenweek’. Zo gaat de jaarlijkse serie dichtersinterviews in Trouw wel door: een drieluik dit jaar. In deze bijlage vindt u op bladzijde 58 het eerste interview, met Ingmar Heytze, en zijn op het thema van de Boekenweek 2021 geïnspireerde gedicht. De serie zal op 27 februari worden afgesloten met de publicatie in Tijdgeest van het officiële Boekenweekgedicht, en een gesprek met de Boekenweekdichter.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden