Verhalenbundels

Dit jaar geen Biesheuvelprijs

De jaarlijkse J.M.A. Biesheuvelprijs voor verhalen wordt dit keer niet toegekend. De jury heeft geen keuze kunnen maken uit het lage aantal ingezonden bundels.

Sinds 2015 worden het korte verhaal en de schrijver Maarten Biesheuvel geëerd met de prijs voor de beste in het Nederlandse taalgebied verschenen verhalenbundel van het afgelopen jaar. "Het aantal verhalenbundels was in 2019 uitzonderlijk laag. De afgelopen jaren schommelde het aantal inzendingen rond de dertig, maar dit jaar werden er dertien boeken ingestuurd, waarvan een deel bovendien niet aan de reglementen van de prijs voldeed", aldus de organisatie.

De prijs was altijd een bedrag dat door inzameling bijeen was gebracht. "Inmiddels was er ruim 2500 euro opgehaald, die zal worden teruggegeven aan de donateurs", beloven de initiatiefnemers.

"Wij betreuren de gang van zaken zeer, voor de donateurs, voor Maarten Biesheuvel, voor de schrijvers, voor de jury en voor de vele anderen die de prijs al jaren belangeloos ondersteunen. Wij hopen zeer dat de scherpe afname in het aantal gepubliceerde verhalenbundels een incident zal blijken te zijn en wij zijn vast van plan om in 2021 weer een J.M.A. Biesheuvelprijs uit te reiken."

Lees ook: 

Biesheuvel schetst een ongehoord universum, duister en duivels maar ook fantastisch en kleurig

Oude en nieuwe verhalen uit het gekkenhuis van Maarten Biesheuvel, ingeleid door echtgenote Eva.

Eva Biesheuvel (1938-2018) was de vaste grond onder de voeten van haar man Maarten

Eva Biesheuvel, de vrouw van schrijver Maarten Biesheuvel, is op tachtigjarige leeftijd overleden. Ze was de steun en toeverlaat van haar geesteszieke man.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden