Review

'Dit Europa moet uit Brussel weg'

,,Brussel is de stad die zich onophoudelijk vernielt. Onbekommerd gaat zij haar eigen vlees te lijf. Andere steden zijn puinhopen na bombardementen. Brussel heeft geen oorlog nodig, integendeel, vredestijd is meer bevorderlijk voor dat rusteloze vreten aan zichzelf', foetert de Brusselse schrijver Geert van Istendael. Onlangs verscheen een herziene editie van zijn 'Arm Brussel'. Gezien de ontwikkelingen die Brussel als centrum van de Europese bureaucratie de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt, is die herziening volledig op haar plaats. Ieder moment kan er weer een historisch gebouw verdwijnen.

Kees Bakhuyzen

Keer op keer maakt Van Istendael duidelijk hoe rampzalig 'Europa' heeft uitgepakt voor de inwoners van Brussel. Projectontwikkelaars, hun opdrachtgevers en hun architecten moeten het ontgelden. ,,Langzamerhand beginnen wij Brusselaars in te zien dat de heren en dames die Europa construeren Brussel onbewoonbaar maken en de stukken waar je nog zou kunnen wonen, onbetaalbaar. Maar ik bedwing mijn woede. Nog even.' De conclusie mag duidelijk zijn: ,,Dit Europa moet uit Brussel weg.'

De titel 'Arm Brussel' is ontleend aan Baudelaire die in een gelijknamig werk ruim een eeuw geleden zijn visie op de stad en haar bewoners op een even magistrale als neerbuigende manier te boek stelde. Ook Voltaire vond dat de duivel zelf hem naar Brussel had verbannen. Gelukkig roept de stad niet alleen afkeer op, al zullen er weinig grote steden zijn waarover de meningen zo uiteenlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden