null Beeld
Beeld

Muziektips

Dit draaien onze recensenten met kerst (hint: geen Wham! of Mariah Carey)

Wat Mariah Carey voor Kerstmis wil, weten we nou wel. Daarom vroeg Trouw drie van zijn muziekrecensenten waar zij met de feestdagen naar luisteren. Zij gaven deze drie compleet verschillende antwoorden.

Peter van der LintSaskia Bosch en Mischa Andriessen

Een Ave Maria voor het koor van de brandweer

We mogen het brandweerkorps van de gemeente Fürstenfeldbruck in Beieren eeuwig dankbaar zijn. Bedrijven, fabrieken, politie- en brandweerkorpsen hadden in de jaren vijftig allemaal nog een eigen koor. Een van de Beierse brandweermannen zong ook in het kerkkoor van componist Franz Biebl (1906-2001), en hij vroeg hem of hij voor de Maria-meimaand een stuk voor het spuitgastenkoor kon maken.

Zo ontstond Biebls Ave Maria. Eigenlijk geen kerstmuziek dus, maar Biebl voegde de tekst van het Angelus toe, waarin de Engel des Heeren aan Maria de annunciatie doet. Al snel werd dit Ave Maria niet meer in mei, maar in december gezongen. Het stuk vond zijn weg naar Amerika waar het heel populair werd nadat het mannelijk vocaal ensemble Chanticleer het op het repertoire nam en er een cd-opname van maakte.

Zo leerde ik het stuk in de jaren negentig kennen, en het was een van die composities in een leven die inslaan als een bom en je nooit meer verlaten. Pure schoonheid verpakt in harmonieuze eenvoud. Sindsdien gaat er geen Kerst voorbij zonder Biebls Ave Maria. Er zijn sindsdien legio uitvoeringen, maar die van Chanticleer is ongeëvenaard.

Later kwam ik erachter dat Biebl het stuk in de laatste dagen van april 1959 op papier zette. Precies in de periode dat mijn moeder van mij beviel. Dat maakt het uiteraard nóg specialer, zeker op het feest van de geboorte.

Peter van der Lint

Wegsmelten onder de kerstboom met Arabische muziek

 Abd El Halim 5 van Abdel Halim  Hafez  Beeld
Abd El Halim 5 van Abdel Halim HafezBeeld

Van een popjournaliste zou je misschien verwachten dat die in de kersttijd vooral popmuziek draait. Niets is minder waar. Want pop kan nogal nadrukkelijk aanwezig zijn en daarnaast kleven aan veel popnummers specifieke herinneringen die niet noodzakelijkerwijs bij de kerstsfeer passen.

Een rondje klassiek dan? Daar ben ik niet echt van. Alleen operamuziek belandt regelmatig in de cd-speler. Maar een aria kan nog weleens heftig uitpakken; we willen natuurlijk niet dat de gasten zich pardoes in de kalkoen verslikken.

De oplossing is Arabische muziek en dan het liefst uit de hoogtijdagen van de klassieke Arabische muziek in de jaren vijftig en zestig. Het is sfeervolle muziek, die met de vaak donkere klankkleur prima past bij de dagen rond kerst. Het oeuvre van de legendarische Egyptische zangeres Oum Kalsoum is altijd een goede greep. Met bijvoorbeeld Inta Omri (‘Jij bent mijn leven’), een van de beroemdste stukken van de nachtegaal van de Nijl, kom je geheid de feestdagen goed door.

Maar misschien nog geschikter zijn de liederen van de eveneens Egyptische zanger Abdel Halim Hafez. Luister maar eens naar zijn vertolking van het nummer Ahwak. Met de prachtig weemoedige pianoklanken, fluwelige vocalen en tokkelende strijkers is wegsmelten onder de kerstboom met dit nummer gegarandeerd.

Saskia Bosch

Een boer met vleugels

null Beeld

Geen groter genoegen dan zonder voorkennis een plaat opzetten. Vanwege die paar tellen tussen het neerlaten van de naald en de eerste tonen, die paar seconden, vol spanning, waarin – top én flop – alles nog mogelijk is.

Vaak is net zo snel duidelijk dat de blind gekochte lp geen meesterwerk betreft. Maar Ready The Astronaut, het dit jaar verschenen album van de Amerikaanse singer-Songwriter William Fitzsimmons, laat me sinds de eerste onbevangen beluistering niet los. Gegarandeerd dat ik de plaat vaak zal draaien nu het dagelijks vooral donker is.

De lp trok mijn aandacht door de tamelijk lachwekkende hoes. Een boer met vleugels? Wat wil Fitzsimmons daarmee zeggen?

Die vleugels komen terug in het mooiste nummer Icarus, een prachtig lied over een stukgelopen liefde. Fitzsimmons zingt fluisterend, dat had aanstellerig kunnen zijn, maar het klinkt voor de volle honderd procent oprecht. We weten dat Icarus te hoog vloog en aan zijn overmoed ten onder ging, toch betekent dit niet per se dat hij er spijt van had. Volgens mij is dat wat Fitzsimmons zegt; hij had lief en verloor, maar zou het zo opnieuw doen. Met die gedachte kom ik de kerst wel door.

Mischa Andriessen

Lees ook:

Kerst op de bank: welke films moet u wel zien en welke juist niet

Er valt weinig samen te doen, deze Kerst. Maar met de hulp van streamingdiensten als Disney+ en Netflix kan er wel samen genoten – of gegruweld – worden van een kerstfilm. Op afstand, uiteraard. Onze recensenten geven tips welke films daarvoor wel en vooral niet in aanmerking komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden