DrinkenNonsuch Shrubs

Dit babylonisch drankje gooit alle smaakpapillen open

Een vast panel test wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een wonderlijke fruitinfusie. 

‘Wild but perfectly balanced’. Dat wil toch iedereen? Het is de slogan van de in Engeland ­gebrouwen appelazijn-infusie Nonsuch, dat zich presenteert als modern elixer dat uplifting werkt. Beloftes genoeg om het uit te proberen. Nonsuch heeft vier variaties; ik koos de variant sour cherry & garden mint en die met peach & basil.

Dit drankje blijkt een shrub en stamt uit het Babylonische rijk. In die tijd ontstond het doordat ze overrijp fruit in appelazijn conserveerden. Het zoetzure goedje, aangelengd met water, zorgde ervoor dat ziektekiemen minder kans kregen – aan appelazijn hangen nogal wat gezondheidsclaims – en het maakte het brakke woestijnwater enigszins drinkbaar. Later namen de Romeinen de shrub over, ze noemden het posca en veroverden er de wereld mee.

Geen hip gezondheidsdrankje 

Het raakte echter in de vergetelheid tot de Brit Henry Chevallier Guild, die zelf opgroeide tussen de appelboomgaarden in Suffolk en wiens hele familie in de appelcider zit, het vijf jaar geleden ontdekte in een barretje in New York. Hij stofte het recept af en creëerde vier infusies van sterk geconcentreerd vruchtensap, appel-azijn en kruidenextracten. “Steeds was het zoeken naar de heilige graal van zoet, zuur en hartig”, vertelt Chevallier Guild op de site van Masterofmalt. Het is niet als hip gezondheidsdrankje bedoeld, maar voor bij diner of borrel.

Dan de smaak. De zure kers-variant biedt weinig nieuws, die lijkt wel wat op de bekendere Bionades, maar die met perzik en basilicum verrast wonderwel. De bubbel is precies goed en de intense geur neemt me direct mee naar de Mediterranée, ’t geeft een zomers gevoel, ik ruik volrijpe perziken. Of huppel ik nu door dat antieke appelboomgaardje in Suffolk? Deze perzik-basilicumcombinatie gooit alle smaakpapillen open. En werkt wonderwel ‘uplifting’, terwijl de regen woest tegen de ramen klettert.

Nonsuch Shrubs
www.d-drinks.nl;€ 3,80

Shrub glazen

Een drankje met zo’n lange historie, daarvoor zal ooit wel eens een kelk, beker of glas ontworpen zijn? Zeker. Erbestaan speciale tavern shrub glasses, die stammen uit de tijd dat het drankje in Engeland populair was – we hebben het dan over de 18de eeuw. Zo zien ze eruit, en omdat het in Groot-Brittannië opnieuw een hit is, zijn ze natuurlijk weer te koop. Om de shrub-ervaring compleet te maken.

shop.colonialwilliamsburg.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden