Disney breekt met YouTube-ster na antisemitische video's

PewDiePie is de bestbetaalde YouTuber ter wereld. Beeld AFP
PewDiePie is de bestbetaalde YouTuber ter wereld.Beeld AFP

PewDiePie heeft het helemaal verbruid bij Disney. Het mediabedrijf verbreekt de banden met 's werelds populairste YouTube-ster, nadat hij de afgelopen maanden negen video's publiceerde met antisemitische 'grappen' en nazistische afbeeldingen.

Redactie

De 27-jarige Zweed Felix Kjellberg, die op YouTube door het leven gaat als PewDiePie, vergaarde een enorme groep volgers door filmpjes te maken over computerspellen en die te becommentariëren. Met ruim 53 miljoen abonnees op zijn kanaal heeft hij van zijn hobby een nogal lucratieve dagelijkse bezigheid weten te maken. Inmiddels zijn zijn YouTube-video's gezamenlijk 17,7 miljard keer bekeken. Volgens zakentijdschrift Forbes verdiende Kjellberg vorig jaar een slordige vijftien miljoen dollar dankzij sponsorinkomsten en vergoedingen per kijker.

PewDiePie maakte onderdeel uit van Maker Studios, een bedrijf dat eigendom is van Disney en de zakelijke belangen behartigt van YouTube-sterren. Recent ging de Zweed nog nauwer samenwerken met Maker Studios en werd hij samen met de Disney-dochter eigenaar van een bedrijf dat video's en mobiele apps produceert. Maar na een onderzoek van de Wall Street Journal naar de antisemitische inhoud van PewDiePie's filmpjes is elke samenwerking van de baan.

Provocerend en oneerbiedig

De Amerikaanse krant kwam erachter dat Kjellberg via een website twee Indiase mannen betaalde om zichzelf te filmen, terwijl ze een bord vasthielden met de tekst 'Dood aan alle Joden'. In een andere video, gepubliceerd op 22 januari, zegt een man verkleed als Jezus: "Hitler heeft helemaal niets verkeerd gedaan".

De filmpjes van Kjellberg werden geprezen op de neonazi-website The Daily Stormer, waar een aantal artikelen over de YouTuber verschenen en hij 'onze man' werd genoemd.

Een woordvoerder van Maker Studios zei in een verklaring: "Hoewel Felix zijn achterban vergaarde door provocerend en oneerbiedig te zijn, is hij in dit geval duidelijk te ver gegaan. De video's zijn ongepast. Maker Studios heeft daarom besloten de overeenkomst te beëindigen."

Ook online kreeg Kjellberg veel kritiek. Afgelopen zondag schreef hij een blog 'om bepaalde dingen op te helderen'. Hij zei dat zijn video's als entertainment zijn bedoeld en dat hij wilde aantonen 'hoe gestoord de moderne wereld is'. Dat blijkt volgens hem wel uit de diensten die online beschikbaar zijn. "Ik koos iets heel absurds uit, namelijk dat mensen op Fiverr [een online marktplaats voor freelancers, red.] bereid zijn alles te zeggen voor vijf dollar."

Tekst loopt door onder het filmpje, de meest recente YouTube-video van PewDiePie.

Twitter-schorsing

"Ik denk dat het belangrijk is om één ding duidelijk te maken: op geen enkele manier probeer ik haatdragend gedrag aan te moedigen", schreef Kjellberg in de blogpost. "Dit was niet bedoeling en ik begrijp dat mijn grappen uiteindelijk als beledigend zijn ervaren."

Na vragen van de Wall Street Journal besloot PewDiePie drie van de negen filmpjes van zijn YouTube-kanaal te halen, maar hij wilde verder niet op de krant reageren.

Inmiddels heeft ook YouTube, dat eigendom is van Google, besloten om geen advertenties meer te tonen op het kanaal van Kjellberg. Zo wordt het veel moeilijker voor hem om geld te verdienen met z'n filmpjes.

Voorlopig lijkt de negatieve publiciteit nog geen invloed te hebben om het bekijks van PewDiePie's video's. De filmpjes die hij de afgelopen dagen op YouTube plaatste, zijn gemiddeld nog steeds vier miljoen keer bekeken. Wel zal Kjellberg opzoek moeten naar een nieuw management of hij moet zijn filmpjes in eigen beheer uitbrengen.

PewDiePie raakte vorig jaar ook al in opspraak toen zijn Twitter-account tijdelijk verwijderd werd na het plaatsen van een obscene profielfoto. Nog verwarrender werd het toen hij zei dat hij door het videokanaal was geschorst omdat hij zich bij IS had aangesloten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden