Directeur Stedelijk Museum weg na kritiek op nevenfunctie

Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum.  Beeld ANP
Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum.Beeld ANP

Het Stedelijk Museum in Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Na kritiek op een verzwegen nevenfunctie stapt Beatrix Ruf op. De omstreden directeur vertrekt 'in het belang van het museum, gelet op de speculaties in de media in de afgelopen weken, die mogelijk een impact kunnen hebben op de reputatie van het museum', zo meldt het Stedelijk in een verklaring.

Redactie

Ruf lag onder vuur nadat NRC Handelsblad vorige week meldde dat ze behalve artistiek directeur bij het Stedelijk ook eigenaar is van een eigen kunstadviesbureau. Hierdoor zou mogelijk sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling. De directeur heeft hier volgens de krant in het jaarverslag van 2016 geen melding van gedaan.

Invloedrijk

De Duitse Ruf (1960) werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de tophonderd. Voor de Kunsthalle Zürich nam ze het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingstraject.

Het Stedelijk haalde haar binnen om 'haar oog voor kwaliteit en voor jong talent en haar uitgebreide netwerk'. Ook werd ze destijds door het Stedelijk geroemd om 'het herkenbare, radicale en zelfverzekerde programma dat zij neerzette in de Kunsthalle en de bevlogen manier waarop zij persoonlijk het instituut aan de buitenwereld presenteerde en onderdeel maakte van het culturele debat'.

Doodzonde

Vanuit de kunstwereld nam de kritiek op Ruf de laatste dagen sterk toe. In Trouw zei kunstadviseur Gerard de Kleijn onomwonden dat Ruf op moest stappen: “Het niet melden van een nevenfunctie is een doodzonde. Dat ze niemand te woord wil staan, is een zwaktebod. Als ik in haar schoenen stond, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen.”

Lees ook: Kritiek uit kunstwereld: Ruf moet opstappen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden