Directeur Oerol: Dit is nog erger dan ik had gedacht

null Beeld

Verslagenheid, woede maar ook vertrouwen. Dat is de teneur bij de culturele instellingen die het zwaarst zijn getrofen door de bezuinigingen. Een rondgang.

Van onze redactie cultuur en media

"Ik heb straks tribunes met heel veel mensen die naar niks kijken", zegt Marelie van Rongen, directeur van het Oerol-festival. "Want niet alleen wij worden afgevoerd, ook de gezelschappen die bij ons optreden verdwijnen.

"Wij genereren 77 procent van onze inkomsten zelf, veel meer dan bijvoorbeeld het Holland Festival. Zijlstra legt de grootste last bij de kleintjes. Dit is nog erger dan ik had gedacht." Of het 30-jarige festival nu sneuvelt weet Van Rongen niet: "Maar ik zie het somber in."

Diversiteit gaat verloren
Beppie Blankert, zakelijk leider van Dansgroep Amsterdam is niet veel vrolijker: "Op deze zwarte dag is gekozen voor de meer klassieke gezelschappen. De diversiteit van de Nederlandse danswereld gaat zo verloren. Het dramatische van het verhaal is, dat ook het Fonds Podiumkunsten fors gekort wordt. Het wordt dringen aan dat loket."

Guus Mostart, intendant Nationale Reisopera: "Onze armen en benen worden afgehakt, maar we mogen wel door dansen. Dat we in de basisinfrastructuur blijven is verheugend, maar met 60 procent subsidiekorting betekent dit het einde van de Reisopera in zijn huidige vorm. Dat is na 55 jaar wel heel wrang.

"Onbegrijpelijk dat in het regeerakkoord staat dat de regio niet benadeeld mag worden, maar dat dat nu wel in extenso gebeurt. Wie van opera houdt, zal voortaan naar Amsterdam moeten."

Onrecht
Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam bespeurt vooral onrecht: "Het zou eerlijker zijn om de eigen-inkomstennorm van 17,5 procent sectorbreed toe te passen. Wij zitten op 50 procent, het Van Gogh Museum nog hoger. In het openbaar vervoer zitten ook niet alle bussen even vol, maar je hebt ze wel allemaal nodig om het publiek goed te bedienen.

"Verder mis ik een concreet plan voor betere fiscale regelingen voor mensen die geld aan cultuur willen geven. Zijlstra komt niet verder dan het aanstellen van een bemiddelaar die mecenassen moet helpen om de juiste instelling of kunstenaar te vinden. Volstrekte onzin, die vinden elkaar ook zonder zo'n intermediair."

Voldoende perspectief
Niet iedereen in de kunstsector is pessimistisch. Niels Veenhuizen, directeur van het Residentie Orkest: "Ik zie voldoende perspectief om het Residentie Orkest overeind te houden. Zijlstra legt een prikkel bij de lokale overheden. Als we voldoende geld weten te genereren bij de gemeente Den Haag, en dat verwacht ik, dan kunnen we verder.

"De extra voorwaarden die de staatssecretaris daarbij noemt zullen getoetst moeten worden; ik denk dat hij dat de Raad voor Cultuur zal vragen. Ook daar heb ik volop vertrouwen in. Nee, dit is niet het zwartst denkbare scenario voor ons orkest."

Nog een kans
Ook het Theater Instituut Nederland houdt moed. Directeur Henk Scholten: "Er ligt voor ons nog een kans, omdat het plan voorziet in musea die een collectie van nationaal belang beheren."

Toch hekelt Scholten de snoeiplannen: "Ze zijn in strijd met het pleidooi voor ondernemerschap. Voor grote instellingen is het veel makkelijker om andere financiers te vinden dan voor kleinere."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden