Review

Dieren groeten ook

,,Namens de dieren een groet en tot morgen'', eindigt Loretta Schrijver haar programma 'Alle dieren tellen mee'. Hoe weet zij dat nou? Kan ze soms met dieren praten? Het is een wonder.

Laura van Zutphen

Schrijver als doorgeefluik van dier naar mens. Misschien kan ze in Japan optreden als woordvoerster van de walvissen, in plaats van zo'n verhitte Greenpeace freak. Afijn, Loretta Schrijver voelt zich verbonden met dieren en is zichtbaar in haar element op de set, gelegen in -hoe toepasselijk- het Noorderdierenpark in Emmen.

De dierenvriendin haalt deze week ongezouten uit naar de bio-industrie. Ze wordt bijgestaan door rat 'Jeroentje'. Is dit toeval, of kan Schrijver gewoon niet zonder steun van een Jeroen en vervangt deze rat op elegante wijze naamgenoot Jeroen P.?

Hoe dan ook, gesteund door Jeroentje gaat de presentatrice niets uit de weg. Na een item over hoe je het beste een kat een pilletje door de strot kan duwen, lacht ze: ,,Jeroentje moet ook maar een kattenbak krijgen, hij heeft een plasje gedaan.'' Ze wijst naar een donkere vlek op haar shirt. Of beter: shirtje. Schrijver schuwt in haar fonkelnieuwe show namelijk niet het overmatig gebruik van verkleinwoordjes. Door deze toonzetting en door de wat truttig aangeklede onderwerpen, is het niet helemaal duidelijk of het programma is bestemd voor kinderen of volwassenen.

De onderwerpen zijn echter leuk. Zo vertellen twee afgezanten van een dierenclub hoe ze in Afrika met olie besmeurde pin guïns hebben gered.

Dat liefde niet altijd gepaard gaat met kennis bewijst Schrijver door een beetje hakkelig de vragen te stellen. Het nieuwe Avro-gezicht wekt de indruk niet al te veel verstand van zaken te hebben. Maar daarvoor is dan ook de hulp ingeroepen van dierenarts Henk Lommers. Die bijvoorbeeld met een boer deskundig het gedrag van varkens bestudeert. Aardig wel, net als de nieuwsflits met onder meer een bericht over het gebruik van oorlabels bij koeien om ze te identificeren.

Jammer is wel dat de nieuwsdrempel van 'Alle dieren tellen mee' nogal laag is. Zo werd vorige week met veel tamtam gebracht dat het beroep van schaapherder met uitsterven wordt bedreigd. Maar dat wordt het al zeker vijftig jaar!

Maar ach, met een Schrijver die elke dag beter in haar rol lijkt te zitten, is het is in elk geval fijn dat Nederland naast Martin Gaus een nieuwe dierenheld heeft. En daarom: doe de dieren de groeten terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden