Review

Diepere gedachten op de flanken van de Mount Everest

Wat gaat vervelen aan veelschrijvende alpinisten is dat ze zich in hun boeken niet beperken tot avonturen op de flanken van 's werelds hoogste bergen. Zo worden in een paar recent verschenen boeken over het bedwingen van de Mount Everest nogal wat persoonlijke relatieprobleempjes doorgeworsteld. Wat komen er akelig veel diepere gedachten los op eenzame hoogte! De eerste Deense vrouw die in 1996 de top der toppen haalde, maakt het wat dat betreft het bontst in 'De laatste uitdaging'. Voor we met Lene Gammelgaard puffend boven op de Everest staan moeten we heel wat verstouwen over haar 'innerlijke krachten' en mentale zelfprogrammering. Zo leren we: ,,Je bent voor jezelf verantwoordelijk. En is dat uiteindelijk niet overal de les des levens?''

Ook de Brit Matt Dickinson die als filmer mee omhoog ging met het team dat probeerde de al wat oudere excentrieke acteur Brian Blessed op de top te krijgen, vermoeit zijn lezers met de nodige interne liefdesproblemen. Wie dit niet al te uitgebreide gefilosofeer overslaat, treft in Dickinsons 'Zone des Doods' echter een bijzonder fraaie, Brits onderkoelde beschrijving aan van de ellende en ademnood boven 7000 meter.

De Nederlandse Katja Staartjes die op 13 mei 1999 als eerste Nederlandse vrouw bovenop de 8848 meter hoge 'Moedergodin van de Wereld' stond, houdt het gelukkig allemaal vrij nuchter in 'Hoog spel'. Al schrijft ook zij over ingrijpende gebeurtenissen in haar persoonlijke leven, het gaat toch vooral over de slopende tocht. Ze ging mee omhoog via de zuidroute. Bivakkerend in Kamp 2 ontving ze via de BBC het nieuws van een ongelooflijke vondst aan de andere kant van de berg: een expeditie had daar op 8300 meter het lichaam aantroffen van de legendarische Brit George Mallory.

Deze doorbraak in 'het grootste mysterie uit de geschiedenis van de bergsport' wordt spannend beschreven in 'Geesten van de Everest'. In 1924, lang voordat Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953 de eerste officiële Mount Everest-bedwingers werden, deden George Mallory en zijn klimmaat Andrew Irvine een poging het dak der aarde te bereiken. Hun stipjes werden honderd meter onder de top gesignaleerd, voordat ze verdwenen in de mist. De twee keerden nooit terug.

Maar al die jaren na hun dood bleef het aannemelijk dat ze op de terugweg sneuvelden en daarmee eerder op de top hebben gestaan dan de beroemde sir Edmund Hillary en zijn sherpa. 'Geesten van de Everest' gaat over mannen die begin deze eeuw nog gewoon in een tweedjasje in de zuurstofarme zones van de Himalaya rond klauterden. Dit beste boek uit de recente reeks Everest-avonturen, met goed fotomateriaal, vlooit alle details na van de raadselachtige poging uit 1924. Het loopt uit op redelijk harde bewijzen voor de stelling dat Mallory en niet Hillary de nummer één is op de Everest. Al zal dat nooit helemaal zeker worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden