RecensieTheater

Die ongemakkelijke coronaknuffel voelt nu al gedateerd

Do not look back with regret. Beeld Sanne Peper
Do not look back with regret.Beeld Sanne Peper

Theater
Do not look back with regret
door Davy Pieters bij Theater Rotterdam
Spel: Marlies Heuer en Klara Alexova
★★

Hoe ziet een zielige coronaknuffel eruit? Héél voorzichtig. Want het mag eigenlijk niet. In Do not look back with regret van Davy Pieters bij Theater Rotterdam, blijven de handen als angstige vogeltjes boven een schouder trillen. Moeilijke blik erbij.

Het is niet alleen de knuffel, deze hele voorstelling is doordesemd van ingehoudenheid.

Een sneeuw van zwarte vlokken, heel even prachtig uitgelicht, bedekt de schijnbaar uitgeputte danseres/ mimespeler Klara Alexova. Maar het wordt al een beetje saai als dat minuten later ook bij mimespeler en oudgediende Marlies Heuer gebeurt.

Monotoon is het woord dat zich opdringt. En leeg toneel, heel veel sneeuw, ineengekrompen mensen. Eén lied, een keer iets wat op een dans lijkt – en dan weer stopt. Het komt ook door de belichting: een harde klik en het licht gaat aan. Een donderslag: de actrices veranderen van pose. Klik: het licht knalt weer aan. Elke keer is in de tussentijd het leven iets zwaarder geworden. Niet moeilijk te raden waar dit gaat eindigen.

Het uur duurt lang

Op de geluidsbanden is het blazen van de wind te horen, ook hier geldt: even is het mooi, daarna gaat het op de zenuwen werken. Ieder spoor van humor ontbreekt, er is steeds weer een nieuwe smartelijke blik te zien, vooral op het gezicht van Heuer. Dan voelt zelfs het uur dat deze voorstelling duurt, lang. Heel traag wordt er met twee bezems een rondje zwarte vlokken geveegd. Waarom? Ze lijken het niet te weten.

Davy Pieters is een interessante theatermaker. Voor haar voorstelling How to Build a Universe (2018) won ze VSCD mimeprijs 2019. Eerder mocht ze bij het productiehuis van het Amsterdamse theater Frascati haar eigenzinnige beeldtaal ontwikkelen. Daar kreeg ze de ruimte voor stevige concepten die meestal de grondslag vormden voor interessante beelden en confronterende vondsten.

In dit geval was het uitgangspunt wellicht interessant – hoe neem je afscheid? – maar het stuk voelt nu al gedateerd. Want nog even, en het hoeft niet meer, dat angstige coronaknuffelen. Dan geven we ons weer over aan stevig, hartstochtelijk omarmen – en dat is eigenlijk goed nieuws.

Do not look back with regret is nog te zien t/m 10 juli. www.theaterrotterdam.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden