null

Uitmarkt - HoogstandjesZang

Die hoge F’s zijn nog de minste van je problemen

Anne-Sophie Petit over de Koningin van de Nacht. ‘De sensatie in je lijf, als je zo hoog zingt, is onbeschrijfelijk. Pure vreugde en gelukzaligheid.’

Peter van der Lint

Ze gelden als de moeilijkste aria’s in het repertoire, de twee muzikale hoogstandjes die Mozart voor de Koningin van de Nacht bedacht in Die Zauberflöte. Razendsnelle lastige loopjes, kwinkelerende coloraturen en woede-uithalen afgetopt met een paar hoge F’s, zo’n beetje de hoogste noot die een sopraan in haar carrière ooit te zingen krijgt.

“Die hoogte valt eigenlijk wel mee”, zegt sopraan Anne-Sophie Petit, die de vervaarlijke rol acht keer gaat zingen bij het Orkest van de 18de Eeuw. “Als je die noten op je stembanden hebt, zijn de hoge F’s nog de minste van je problemen. Natuurlijk springt die extreme F het meest in het oor, maar het is meer de weg erheen die het lastig maakt. Zodra je er angst voor krijgt, gaat het geheid mis. Ik weet dat ik die noten kan zingen, en dat er niks fout zal gaan als ik maar onbekommerd zing.

Niet met behulp van ademstootjes

“De twee aria’s van de Koningin verschillen veel van elkaar. Het is bij beide aria’s opkomen, knallen en weer af. Er is nauwelijks voorbereidingstijd. Dat is het lastigst.

“Ik probeer de coloraturen zo legato mogelijk te zingen, en niet met behulp van ademstootjes. Je moet dan wel harder werken met je middenrif, maar anders gaat het te veel op Rossini lijken. Ik ben aan het uitproberen om de coloraturen in Der Hölle Rache, de tweede en bekendste aria, niet op een a-klank te zingen, zoals de meesten doen, maar op de e-klank van het woord nimmermehr, zoals het eigenlijk moet. Dat helpt omdat je dan echt een woord aan het zingen bent. Het klinkt demonischer.

“De sensatie in je lijf, als je zo hoog zingt, is onbeschrijfelijk. Pure vreugde en gelukzaligheid. En dat terwijl je in die tweede aria moet koken van woede. De Koningin is iemand die niet met zich laat spotten, en dat moet je overtuigend overbrengen. En weet je, iedereen herinnert zich na afloop juist deze ene aria. Knallen dus!”

Die Zauberflöte & Die Schauspieldirektorin is vanaf 9 oktober te zien in het land. Info: orchestra18c.com

De Verdieping van donderdag 26 augustus staat in het teken van De Uitmarkt. Lees hier de overige artikelen:

Johan Cruijff, oftewel, J.C. Superstar

In 14, De Musical is op het toneel geen bal te zien. Maar acteur Tobias Nierop, die Cruijff speelt, zal wel als een Messias over de bühne vliegen. Een technisch hoogstandje in een combinatie van hoogmis, wedstrijd en wonder.


Deze berg tekst is een zoektocht naar het wezen van de mens

Acteur Vincent van der Valk speelt in Koliek van Theater Utrecht een man die probeert ‘alles’ te verklaren. De tekst van de Duitse Rainald Goetz wordt gezien als ‘taalterreur’ en tegelijk als ‘poëzie’, als een hoogstandje dat het ‘uiterste van een acteur vergt.’

Raymonda kiest bij Het Nationale Ballet niet voor de hoofse ridder, maar voor de wilde Saraceen


Om een van de meest uitdagende en verfijnde 19de-eeuwse balletklassiekers ‘Raymonda’ te kunnen dansen, moest Het Nationale Ballet het libretto onder handen nemen. Want wat doe je vandaag de dag met een verhaal over een frêle prinses die door hoofse ridders wordt gered van bloeddorstige Saracenen?


Verder in de bijlage, interviews met pianiste Marie-Ange Nguci over Skrjabins Vijfde pianosonate; klarinettist Joost van Rheeden over het glissando in Gershwins Rhapsody in Blue en zangeres Anne-Sophie Petit overde Koningin van de Nacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden