Review

Die arme mevrouw Peters

Jongen van twaalf gaat op zoek naar het lichaam van zijn vermoorde oom. Een hartverscheurend verhaal dat meedingt naar de Engelse Dagger Award.

Hoe is het om als jongetje op te groeien in een huis dat bol staat van boosheid en verdriet? De twaalfjarige Steven woont met zijn moeder en broertje bij zijn oma. Steven krijgt van de vrouwen zelden enige hartelijkheid. Moeder Letty gaat gebukt onder haar armoedig bestaan en de zure opmerkingen van haar slechtgehumeurde moeder. In het dorp wordt oma ’Die arme mevrouw Peters’ genoemd. Haar zoon Billy verdween negentien jaar geleden toen hij elf was, en nog iedere dag staat ze voor het raam op de uitkijk naar de jongen die nooit uit school thuiskwam. Zijn jongenskamer heeft ze intact gehouden, Steven mag er niet komen, hoezeer het half afgebouwde Legobouwwerk ook lokt.

Hoe het is om in zo’n huis te wonen vertelt Belinda Bauer nauwgezet in ’Rusteloos land’. Dat is hartverscheurend. Wanneer Steven ontdekt wat er is gebeurd met Billy, die hij nooit heeft gekend maar aan wie hij inmiddels grondig de pest heeft gekregen, verandert zijn leven. Op de dag dat hij met zijn voortdurend kletsende vriendje Lewis, de vrolijke noot in het boek, door oma wordt betrapt in de kamer van Billy, vertelt ze het hem.

Billy is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een kindermoordenaar. De man heeft nooit bekend, maar is alleen veroordeeld voor de moord op andere kinderen van wie de lijken wel zijn teruggevonden, begraven op de heide.

Steven wil niets liever dan een einde te maken aan het lijden van zijn oma en zijn moeder. Hij gaat graven, in het geheim, grote gaten in de uitgestrekte heide van Exmoor. Ergens daar moeten de botten van Billy liggen. Ook schrijft hij een brief naar de tot levenslang veroordeelde Avery. Het is koren op de molen van deze psychopaat, die na jarenlange minachting van zijn medegevangenen eindelijk aandacht krijgt.

De schrijfster gebruikt geen dikke woorden om duidelijk te maken hoe zielig Steven is, of hoe moedig. Het knappe is dat het hele verhaal wordt verteld vanuit de onbevangen beleving van de jongen, rauw afgezet tegen Avery’s gedachtegang, zo invoelend beschreven, dat je bijna niet verder wilt als hem het kwijl uit de mond loopt bij het zien van een kinderfoto.

Bauer is genomineerd voor de Engelse thrillerprijs de Dagger Award, opmerkelijk voor een debutant. Ze heeft concurrentie van George Pelecanos en van twee andere vrouwen: Karen Campbell en S.J. Bolton. Op 8 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden