null Beeld @jesselaport
Beeld @jesselaport

CultuurtipHoren zien

Dichterscollectief Alle Monden beloont Instapoezië die aanzet tot denken

Nienke Schipper

Kansenongelijkheid in het onderwijs is misschien niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een gedicht. ‘De één moet harder lopen, terwijl de ander wordt gedragen, maar op de toetsen die ze krijgen, staan toch echt dezelfde vragen’, spreekt Jesse Laport op Instagram. De spoken word artist won er onlangs wel de Amai-publieksprijs mee.

De Alle Monden Award Instagram is een initiatief van dichterscollectief Alle Monden en werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is bedoeld als aanmoediging voor grote en kleine dichters op het sociale medium dat vooral bekend staat om zijn vaak oppervlakkige plaatjes met praatjes.

Nieuw dit jaar was de categorie Spoken Word en zowel een vakjury als het publiek mochten een winnaar kiezen. Dat het publiek koos voor de Arnhemse stadsdichter Laport (@jesselaport) valt te begrijpen. Met zijn gevatte korte teksten, langere gedichten of spoken words zet hij zijn 10.000 volgers graag aan het denken: ‘Niet winnen is balen, niet leren is falen’, of: ‘Haal uit zwaarte kracht’.

De vakjury koos voor ‘Volwassentje Worden’ van @suzannekrijger. ‘Mam, ik denk dat ik opgroei. En ik vind het doodeng’, spreekt Suzanne Krijger gepassioneerd in het filmpje. Ze is pas sinds december serieus bezig met poezië en heeft zo’n 1000 volgers. Volgens de jury is ze een talent omdat ze ‘een sterk persoonlijk verhaal brengt - een ode aan haar moeder - op zo’n manier dat wij ons allemaal kunnen herkennen in dat ontzag voor onze eigen moeders, of misschien zelfs moeders in het algemeen’.

Meer poezië-talent én inspiratie vindt u op Amaiaward.nl.

null Beeld @jesselaport
Beeld @jesselaport

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden