Literaire vrijheid

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

De in opspraak geraakte schrijver Pim Lammers. Beeld Patrick Post
De in opspraak geraakte schrijver Pim Lammers.Beeld Patrick Post

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

ANP

Op sociale media werden de afgelopen dagen fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen gedeeld dat Lammers in 2015 schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een “pedofilie-activist” te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

“Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard”, laat Lammers zaterdag weten. “De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.”

Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

Steun

Boekenkoepel CPNB laat weten “met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.” De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over “een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn.”

De schrijver kreeg overigens afgelopen dagen ook veel bijval van collega’s. “Pim Lammers is een schrijver”, bepleitte Heleen van Royen op Twitter. “Die schrijft over thema’s die in onze maatschappij spelen. Dit is zijn vak. De golf van haat die hij nu over zich heen krijgt, is onterecht en intens triest. Bescherm onze schrijvers.” Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, nam het op sociale media op voor Lammers. “Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept”, stelde Hassing.

Tijdens de Kinderboekenweek 2021 riep Pim Lammers ook weerstand op, omdat hij schrijft over seksuele diversiteit en gender. Trouw interviewde hem in 2021 hierover.

Lees ook:
Zelfs de zee snapt het niet

Bij Pim Lammers gaat liefdevol hand in hand met stoer, en kinderlijke verwondering met gierende hormonen.

Lees ook:
‘Een filosoof moet niet alleen spijt betuigen voor een racistische uitspraak, hij moet erop reflecteren’

Uit het internetgeheugen dook een oud racistisch bericht op, gepost door filosoof Nick Bostrom. Hij heeft spijt van zijn uitspraak, maar is dat genoeg voor een filosoof van zijn statuur?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden