Dichter Hans Tentije wint Constantijn Huygens-prijs

'Tentije probeert licht te laten schijnen op gebieden waar het vaak donker blijft', schreef poëzie-recensente Janita Monna in Trouw over 'Om en nabij', zijn laatste bundel. Beeld RV

De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar de dichter Hans Tentije. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn hele oeuvre. 

Dit is vanavond bekendgemaakt in het NPO-radioprogramma Kunststof. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

Volgens de jury is het werk van Tentije 'van een grote consistentie en van een constante kwaliteit. Tentijes referentiekader is eerder de Europese dan de Nederlandse literatuur en zijn stijl sluit aan bij de Amerikaanse epische traditie. Hij schrijft lange, verhalende gedichten waarvan trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen de belangrijkste kenmerken zijn'.

Hans Tentije (Beverwijk, 1944) debuteerde in 1975 met de bundel 'Alles is er'. Inmiddels staan zestien dichtbundels zijn naam, die overigens eigenlijk Johann Krämer is - Hans Tentije is een pseudoniem.

Over zijn laatste bundel 'Om en nabij' (2016) schreef poëzie-recensente Janita Monna in Trouw onder meer: 'Tentije houdt zich ver van clichématige verzuchtingen. Hij probeert licht te laten schijnen op gebieden waar het vaak donker blijft en stelt vragen aan het geheugen. Speurt behoedzaam naar wat bleef hangen, en hoe. Maar wat maakt dat een herinnering bovenkomt, en wanneer? 'Wie zal zeggen waarvandaan en uit welk verleden / de geuren en geluiden een enkele keer / 's nachts komen overgewaaid, alsof ze ook buiten je om / moesten worden bewaard'.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is vanaf dit jaar een bedrag van € 12.000 verbonden. Voorheen was dat € 10.000. De onderscheiding ( sinds 1947) ging eerder naar onder meer Adriaan Roland Holst ( 1948), J.C. Bloem (1949), Martinus Nijhoff ( 1953, postuum), Joke van Leeuwen (2012) en Adriaan van Dis (2015).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden