Dezer dagenin Italië

Dezer dagen in Italië

Het zomerverblijf van Dolce&Gabbana staat te koop. Beeld Lionard Luxury Real Estate
Het zomerverblijf van Dolce&Gabbana staat te koop.Beeld Lionard Luxury Real Estate
Redactie

Optrekje

Het begon met een ‘grappig’ filmpje: Aziatisch model eet pizza met stokjes. De Chinezen waren not amused en boycotten Dolce&Gabbana. Weg enorme afzetmarkt voor het modeduo. Nu staat hun prachtige zomerverblijf op het eilandje Stromboli te koop. D&G zeggen dat het niets met elkaar te maken heeft.

Daar is-ie weer

Het land wisselt vaker van regeringen dan een ander van ondergoed, dus ‘de ridder’ kan zomaar weer opduiken. Voor Silvio Berlusconi speelt leeftijd geen rol (zijn verloofde is nog geen 30), dus reken er maar op dat hij terugkeert. Nieuw haar, ander gebit, zwaardere zonnebank – hij kan nog jaren mee.

Crucifix

In 1984 werd Italië officieel een seculiere staat; het katholicisme als staatsgodsdienst was een reliek uit fascistische tijden. Bij de uiterst rechtse partijen blijft het knagen; laatst nog hebben ze geprobeerd een crucifix verplicht te stellen in elke school. Da’s niet gelukt. Nog niet.

Calcio oftewel voetbal

Stefan de Vrij, Justin Kluivert en Matthijs de Ligt: ze spelen in de Serie A. Omdat de meeste andere voetballers in de Italiaanse eredivisie wat minder goed zijn, zou je bijna vergeten dat er nog nooit zoveel Nederprofs in Italië hebben gespeeld als komend seizoen: dertien.

Matthijs de Ligt Beeld EPA
Matthijs de LigtBeeld EPA

Dierenliefde

Aan de migrantencrisis geeft de Italiaanse vicepremier Salvini een slimme draai. Na het sluiten van een azc was de rechts-populist wel zo humaan om 117 daardoor gedupeerde honden onderdak te bieden. Waarmee Salvini zijn kiezers, wier afkeer van vreemdelingen opweegt tegen hun dierenliefde, dubbel paaide.

Zomertijd in Italië

Deze zomer doen Tijd en Letter & Geest elke week samen een ander land aan. Deze week is Zomertijd in Italië.

Lees ook:

Spotten met de Chinese cultuur, doe je niet ongestraft

Wie China’s geld wil, moet China ook respecteren, kon modehuis Dolce & Gabbana deze week aan den lijve ondervinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden