Review

Dezelfde das om als je baas ? Bingo !

Na het lezen van 'Het Tiende Inzicht' sta je nergens meer van te kijken. Het verbaast je zelfs niet dat het huisdier van de schrijver op de achterflap vermeld staat. 'James Redfield woont met zijn vrouw Salle Merrill-Redfield en de kat Meredith in Florida en Alabama.'

Dat die kat daar figureert, zegt veel over de schrijver. Zou Meredith Redfield ook mediteren, op een speciaal kattenkussentje? De vrouw van Redfield doet het in ieder geval wel. Van haar hand verscheen onlangs 'De Celestijnse meditaties'. Wie weet volgt er nog eens een werkje van de kat Meredith, via energetische vibraties doorgegeven aan James. Als de tijd er rijp voor is.

'Het Tiende Inzicht' is een vervolg op de spirituele avonturenroman en bestseller 'De Celestijnse belofte'. In Nederland werden van dit eerste werk van Redfield ruim 400000 exemplaren verkocht. 'Het Tiende Inzicht' lijkt dezelfde kant op te gaan.

In 'De Celestijnse Belofte' gaat de hoofdpersoon op zoek naar een eeuwenoud manuscript dat in de wouden van Peru op ontdekkking ligt te wachten. Het bevat negen wijze inzichten die te maken hebben met de zin van het leven. De hoofdpersoon reist naar Peru en hem wordt door een wonderbaarlijk toeval het ene inzicht na het andere onthuld.

Overal schoten na de publicatie Celestijnse werkgroepjes uit de grond, waarin mensen gezamenlijk over hun leven gingen nadenken en de inzichten probeerden toe te passen. Bijvoorbeeld het eerste inzicht: in toeval dat geen toeval is, in de betekenis die gebeurtenissen in een leven kunnen hebben.

In 'Het Celestijnse werkboek' haalt Redfield zelf het voorbeeld aan van een cursist (Bill) die een week lang toevallig iedere dag dezelfde kleur das droeg als zijn baas. De betekenis die de cursist hieraan, met enthousiaste instemming van Redfield, ontleende, was: 'Ik zit kennelijk op één lijn met m'n baas, nu is het de tijd om over dat nieuwe project te beginnen'. En ja hoor, de baas zei: je had geen beter moment kunnen kiezen, ik dacht net aan hetzelfde.

Marcel Möring noemde 'Het Tiende Inzicht' vorig jaar in zijn Abel-Herzberglezing een 'commerciële cliffhanger van de Celestijnse belofte'. “De zielenpoten die voor de negen beloftes vielen, zijn daardoor gedwongen ook het later verschenen boek met nummer tien aan te schaffen”.

'Het Tiende Inzicht' gaat nog veel verder dan zijn voorganger. Mensen worden onzichtbaar door hun hoge energiefrequentie, kunnen doden in het hiernamaals zien, geven licht, stralen kleuren uit en ervaren orgastische gevoelens zonder dat de daad eraan voorafis gegaan. Het thema is de bestemming van de mens. In dit boek begrijpen mensen zichzelf, de ander en het bestaan.

Ook hier worden de wijsheden verpakt in een avonturenroman. De hoofdpersoon trekt in zijn eentje een vallei in om een vriendin te zoeken die in moeilijkheden verkeert. De weg wordt hem gewezen door de ontmoeting met anderen, door meditaties, door een verstuikte enkel (het gevolg van zijn gebrek aan durf om verder te gaan) en ook door konijnen, vogels, een lynx en een wolfje.

Redfield heeft iets met dieren, dat wisten we al. In het laatste hoofdstuk van 'Het Tiende Inzicht' wordt daar iets over onthuld. “Heb je nog niet begrepen dat het een toevalligheid van de eerste orde is wanneer er in je leven een in het wild levend dier opduikt? (...) Elke diersoort die ons pad kruist zegt iets over onze situatie.”

De stijl van Redfields boeken is slecht, de verhaallijn saai, de karakters plat. En toch lezen miljoenen mensen over de hele wereld ze met rode oortjes en worden de Celestijnse werkgroepjes druk bezocht. Het reisbureau Multi Level Travel begon zelfs, in samenwerking met het Amsterdamse spiritueel centrum Oibibio, met het organiseren van een Celestijnse reis naar Peru. Daarvoor meldden zich helaas niet genoeg kandidaten aan.

'De Celestijnse Belofte' en 'Het Tiende Inzicht' maken duidelijk hoe breed de zingevingscrisis in onze samenleving ervaren wordt, zei New Age-deskundige Wouter Hanegraaff op een studiemiddag over de bestseller. Hij gelooft dat mensen toe zijn aan hernieuwde antwoorden op oude zingevingsvragen.

En wat is het niet prettig als ze die antwoorden meteen in praktijk kunnen brengen en zelf onderdeel kunnen worden van de Celestijnse samenzwering. Ook bewonderaars erkennen dat Redfields oeuvre beroerd geschreven is, maar met behulp van tien inzichten het leven begrijpen, wie wil dat niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden