Kijktips

Deze vijf documentaires mag u niet missen op het Nederlands Film Festival

Documentaire ‘Huidhonger’ van  Lieza Röben. Beeld TR Beeld
Documentaire ‘Huidhonger’ van Lieza Röben.Beeld TR Beeld

Het 39ste Nederlands Film Festival opent morgenavond met ‘Instinct’, het regiedebuut van Halina Reijn. Daarnaast zijn er veel mooie, kleine documentaires te zien, opvallend vaak gefilmd in de intieme familiekring. Trouw tipt er vijf.

Belinda van de Graaf
Aron, een van de Utrechtse kinderen die door Michiel van Erp wordt gevolgd in De Wereld aan je Voeten Beeld
Aron, een van de Utrechtse kinderen die door Michiel van Erp wordt gevolgd in De Wereld aan je VoetenBeeld

Utrecht aan je voeten

Met zijn speelfilm ‘Niemand in de Stad’ maakt regisseur Michiel van Erp kans op maar liefst negen Gouden Kalveren. Hij presenteert ook een nieuwe documentaire: ‘De Wereld aan je Voeten’. Het is de opvolger van ‘Tijd van je Leven’ waarin Van Erp portretten maakte van elf Utrechtse kinderen, van hun elfde tot hun achttiende levensjaar. In de nieuwe documentaire pikt hij de draad weer op. De kinderen zijn nu achttien en volwassen. De formule is bekend, afkomstig van de fameuze Britse ‘Up’-serie waarin regisseur Michael Apted al sinds 1964 de dromen en ambities van gewone Britten vastlegt, en om de zeven jaar bij ze terugkeert. Van Erp heeft er zijn eigen Utrechtse versie van gemaakt, en ook hier blijkt het heerlijk om de opgroeiende kinderen afkomstig uit verschillende milieus te volgen. Van Erp gaat na welke gebeurtenissen bepalend waren voor hun ontwikkeling tot nu toe, en ontpopt zich opnieuw als een fijngevoelig observator en interviewer.

Ook te zien bij de VPRO op NPO3, dinsdag 8 oktober, 20.25 uur.

Mevrouw Faber op de rug, voor het eest in badpak. Beeld trbeeld
Mevrouw Faber op de rug, voor het eest in badpak.Beeld trbeeld

Vrachtwagenchauffeur Harm wordt Harriëtte

Opvallend is hoe vaak Nederlandse documentairemakers de familiekring opzoeken, als bron van mooie, intieme verhalen. ‘Mevrouw Faber’ is het portret van vrachtwagenchauffeur Harm die inmiddels als Harriëtte door het leven gaat. In het Friese dorp Wommels waar Harriëtte als Harm opgroeide, ging dat niet zonder slag of stoot. Het regisseursduo Job Tichelman en Hjalmar Tim Ilmer volgt Harriëtte tijdens de aanloop naar de beslissende, geslachtsveranderende operatie, door Harriëtte droogkomisch ‘hakkie takkie weg zakkie’ genoemd. Je ziet hoe iedereen zijn best doet, collega’s, hoogbejaarde ouders en vooral echtgenote Siepie die na dertig jaar huwelijk opeens geen man meer heeft, maar een vrouw. Aandoenlijk om te zien hoe alle betrokkenen zich inspannen en hoe liefdevol en lichtvoetig de emotioneel ingrijpende veranderingen wordt opgepakt.

Een van de turntalentjes in 'Turn!' Beeld
Een van de turntalentjes in 'Turn!'Beeld

Turntalent Roman gaat liever lasergamen

Hartverscheurend is het portret van jonge turntalenten en hun overambitieuze ouders in ‘Turn!’, een korte documentaire waarin regisseuse Esther Pardijs de camera op zichzelf en haar omgeving richt. Pardijs is moeder van de 9-jarige Roman die liever naar een lasergamefeestje van een vriendje gaat dan weer naar een rekstoktraining. Hoe ga je als ouder om met het talent van je kind? Met verwachtingen, spanningen en teleurstellingen? Wat te denken van de vader van turntalent Wytze die van zijn zoon totale overgave en perfectie verwacht en met gebalde vuisten op de tribune zit? En hoe verantwoord is het als Wytze door zijn trainer in een split wordt gedrukt, net zo lang tot de tranen over zijn wangen rollen?

Ook te zien bij KRO-NCRV 2DOC op NPO2, maandag 7 oktober, 21.00 uur.

Vader en zoon voor het eerst sinds 6 jaar samen in 'Vader' Beeld
Vader en zoon voor het eerst sinds 6 jaar samen in 'Vader'Beeld

Schuchtere liefde tussen vader en zoon

Regisseuse Isabel Lamberti weet wel hoe je een vader-zoonverhaal vertelt, sterker: hier is een nieuw talent aan het werk. In haar korte documentaire ‘Vader’ schetst Lamberti in prachtige, afgewogen beelden het portret van vader Jacinto en tienerzoon Shakur die elkaar zes jaar niet hebben gezien, en samen een roadtrip maken. Ze huren een appartementje aan zee, spelen een potje schaak en gaan eten bij de Chinees. Er zijn slechts snippertjes informatie over een pijnlijk verleden waarin Bureau Jeugdzorg eraan te pas moest komen. Het is genoeg om te begrijpen dat de band niet één, twee, drie is hersteld. Waar het nu om gaat is de tijd die vader en zoon samen doorbrengen. Je ziet de liefde, de schuchtere toenadering. Heel mooi, ook omdat Lamberti met haar documentaire tegen fictie aanschuurt.

Ook te zien op NPO3, 17 november, 23.25 uur.

Het lichaam als genotsmachine

Een simpele aanraking kan veel emoties oproepen en behoorlijke impact hebben, laat Lieza Röben zien in haar korte, innemende documentaire ‘Huidhonger’. Een jongeman met dreadlocks vertelt over de sensatie die hij voelde toen hij zijn pasgeboren zoon voor het eerst tegen zijn huid hield. Een jonge, roodharige vrouw realiseerde zich door een simpele aanraking van haar yogaleraar dat het heel lang geleden was dat ze door iemand was aangeraakt. Ze vertelt ook hoe ze opleefde, toen de aanraking eenmaal weer onderdeel van haar leven was, en beschrijft het lichaam als een genotsmachine. De behoefte aan fysiek contact ligt in mensen verankerd, stelt de film aan de hand van een aantal intieme portretten. Een ouder paar zit samen in bad. Hij wast zachtjes haar rug en masseert haar nek. Zij heeft haar ogen gesloten, en lijkt in de zevende hemel.

Het Nederlands Film Festival vindt van 27 september t/m 5 oktober plaats in Utrecht. Openingsfilm is ‘Instinct’ van Halina Reijn. Prijzen worden op vrijdag 4 oktober uitgereikt, tijdens het Gouden Kalveren Gala. Alle besproken documentaires zijn in samenwerking met een omroep gemaakt en zijn later dit jaar ook te zien op televisie.

Lees ook:

Vergeet die male gaze, zeggen Carice en Halina: ‘Het is tijd voor onze eigen stem’

Geen theepotten, geen vrouwelijk naakt. Vriendinnen Carice van Houten en Halina Reijn wilden met hun film ‘Instinct’, die morgen de openingsfilm is van het Nederlands Film festival, een alternatief voor de archetypische mannelijke blik op vrouwen bieden. ‘Deze film had niet door een man kunnen worden gemaakt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden