Deze teruggevonden échte Caravaggio gaat in de verkoop

De teruggevondenJudith and Holfernes, toegeschreven aan Caravaggio, wordt onthuld in Londen  Beeld AP
De teruggevondenJudith and Holfernes, toegeschreven aan Caravaggio, wordt onthuld in LondenBeeld AP

Het teruggevonden schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes’, dat wordt toegeschreven aan de Italiaanse meester Michelangelo Merisi da Caravaggio, was gisteren in Londen voor het eerst sinds een renovatie te bezichtigen.

Redactie

Het schilderij werd vijf jaar geleden gevonden op een vliering in de Franse stad Toulouse. Het doek wordt 27 juni geveild als een echte Caravaggio, werd gisteren bekendgemaakt. Er wordt rekening gehouden met een opbrengst van 100 tot 150 miljoen euro.

De onthoofding is twee keer door de meester vereeuwigd. Het ene schilderij hangt in Rome, het andere werd als verdwenen beschouwd. Groot was dan ook de opwinding toen de klussende huiseigenaren op zolder dit schilderij van de onthoofding hadden gevonden.

Een gealarmeerde kunsthandelaar ging er meteen al vanuit dat het de verdwenen Caravaggio moest zijn, al was niet elke collega het met hem eens. Inmiddels is de overtuiging heel sterk dat het om een echte Caravaggio gaat, melden veilinghuis Labarbe en kunst­beoordelingsbureau Cabinet Turquin.

Lees ook:

‘Utrecht, Caravaggio en Europa’: wonderlijcke dinghen inspireerden

Caravaggisten noemen we ze. De Utrechtse schilders die aan het begin van de zeventiende eeuw naar Rome gingen om zich te laten inspireren door de schilderijen van Caravaggio. Op een tentoonstelling in het Centraal Museum zijn de lijntjes tussen de Italiaan en Utrecht te trekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden