Deze Parade móet een succes worden, anders is het voorbij

De Parade in Rotterdam (2013).Beeld ANP Kippa

De jubileumeditie van de Parade móet een succes worden, anders zou deze 25ste wel eens de laatste kunnen zijn. Door de slechte zomer van vorig jaar is het rondreizend theaterfestival door zijn buffers heen, zegt artistiek directeur Nicole van Vessum.

Vandaag gaat in Rotterdam het theaterfestival van start. Ze grinnikt, maar er is ook frustratie. Want het weer is nou net het enige dat je echt niet in de hand hebt.

"Je ziet het aan de bezoekersaantallen. De staafdiagrammen gaan omlaag op de regenachtige dagen." Opvallend aan de Parade is dat de organisatie het risico samen met de optredende artiesten draagt. "Wij zetten het theaterdorp neer, vragen daar entree voor, maar de artiesten investeren met hun voorstellingen."

Spontaniteit
De theatermakers worden vanuit de recette betaalt, wat als voordeel heeft dat al die spelende acteurs en actrices hun best moeten doen om hun tentje op het terrein vol te krijgen. Dat verplicht artiesten om zich ook buiten die podia te laten zien, op het festivalterrein. Dat zorgt voor een spontaniteit die de Parade zo bijzonder maakt, vindt Van Vessum.

Bewust verkoopt de organisatie daarom ook maar een derde van de voorstellingskaartjes online. De rest is alleen op het terrein zelf verkrijgbaar. "Je moet je publiek verleiden. Dat is je kwaliteit als kunstenaar. Die recetteformule is de reden dat we na 25 jaar nog steeds bestaan."

Net als voorgaande jaren strijkt de Parade tot eind augustus weer neer in achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Kleinere steden als Maastricht en Eindhoven zijn wel eens geprobeerd, maar dat was niet rendabel. "Rotterdam en Den Haag eigenlijk ook niet, maar Amsterdam en Utrecht maken dat financieel goed."

Divers publiek
Per stad ziet Van Vessum duidelijk verschil in publiek: "In Rotterdam is men wat afstandelijker, in Den Haag is het een lief publiek dat graag naar het theater gaat, Utrecht is mooi gemengd met veel studenten en 50-plussers, en Amsterdam...verwend is niet het juiste woord, maar daar zijn ze wel wat gewend. Er staan immers ook veertien theaters."

Dat er aan de Parade een clichébeeld kleeft van hippe yuppen die met hun bakfietsen naar de Parade komen om rosé weg te werken en gezien te worden, vindt ze flauw. En kortzichtig. Er komen genoeg 'echte' theaterliefhebbers op het festival af. "Zelfs in de regen! Met paraplu, en kaplaarzen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden