World Press PhotoBrazilië

Deze omhelzing met een 85-jarige vrouw is World Press Photo van het jaar

De winnende foto van de Deense fotograaf Mads Nissen. Beeld AP
De winnende foto van de Deense fotograaf Mads Nissen.Beeld AP
Ally Smid

Een Braziliaanse omhelzing in plastic, van een 85-jarige vrouw met haar verzorgster, is uitgeroepen tot World Press Photo 2021.

De Deense fotojournalist Mads Nissen (41), verbonden aan het dagblad Politiken, die de winnende foto maakte, won de prijs ook in 2015. Volgens hem liet deze foto , getiteld De eerste omhelzing, die hij afgelopen najaar maakte in het door corona zwaar getroffen São Paulo, “de wanhoop en tegelijkertijd de hoop zien om uit deze tragedie te komen”.

Net na de bekendmaking donderdag, in een online-bijeenkomst die door fotografen en journalisten van over de hele wereld live werd bijgewoond, zei Nissen dat hij de wanhoop én de hoop rond corona wilde vastleggen: “Ik zie er het falen van de Braziliaanse president Bolsonaro in, die de ernst van de pandemie in zijn land zo lang ontkende. Maar ook de hoop dat mensen in staat zijn onder moeilijke omstandigheden te improviseren, en dat ze niet alleen tegen elkaar opstaan maar elkaar ook liefhebben.”

Of de wereldwijde pandemie ons nu verdeelt of verenigt kon de jury op basis van alle foto's die ze binnenkreeg niet zeggen. Wel dat deze foto schoonheid laat zien in deze tragische tijden. De vrouw, Rosa Luzia Lunardi, lijkt met haar plastic cape vleugels te hebben waardoor ze net een engel is, omarmd door haar hulp. Vijf maanden lang had Rosa in het verzorgingstehuis geen lichamelijk contact gehad met iemand.

Voor de World Press Photo-prijzen waren dit keer meer dan 74.000 foto’s ingestuurd van 4315 fotografen uit 130 landen. De prijs voor de beste fotoserie, met de titel Habibi, ging naar de Italiaanse documentairefotograaf Antonio Faccilongo voor zijn serie in het onoplosbaar lijkende Israelisch-Palestijnse conflict.

Nederlandse winnaar dit jaar is Jasper Doest, in de categorie natuurfoto’s. Hij maakte de serie Duiven in de pandemie - een liefdesverhaal, over twee duiven die tijdens de eerste lockdown van vorig jaar deel gingen uitmaken van zijn gezin.

Alle 150 bekroonde foto’s en video’s zijn te zien op worldpressphoto.org en van vermoedelijk eind mei tot en met 29 augustus op de foto-expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Lees ook:
Wie wint de World Press Photo? Dit zijn de genomineerde foto’s

Donderdagmiddag wordt bekend wie de World Press Photo wint. Nu al is duidelijk wie er op staat. Gewone mensen in een bijzondere situatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden