RecensieDe onafscheidelijken

Deze korte, aangrijpende roman bewijst wat een geweldige romanschrijver Simone de Beauvoir was

De in 2019 teruggevonden roman van Simone de Beauvoir, ‘De onafscheidelijken’, is alsnog vertaald. Het bewijst nogmaals hoe groot de kunde van De Beauvoir was.

Boezemvriendinnen zoals Sylvie en Andrée kennen we nu uit De geniale vriendin van Elena Ferrante, eerder uit De vriendschap van Connie Palmen en daarvoor uit Een welopgevoed meisje van Simone de Beauvoir, het eerste deel van haar memoires waarin ze schreef over de liefde voor (en ergernis aan) haar moeder, de verafgoding van haar vader, en over haar hartstocht voor Zaza, haar beste vriendin, die meer durfde dan Simone zelf. 

Op die vriendschap, die eindigde met Zaza’s vroege dood op haar 22ste, baseerde De Beauvoir het in 2019 teruggevonden De onafscheidelijken. Een korte, aangrijpende roman, geschreven in 1954, die weer eens bewijst wat een geweldige romanschrijver De Beauvoir ook was. 

De denkende, voorzichtige Sylvie en de sensuele, zelfverzekerde Andrée ontmoeten elkaar op de lagere school. Als de juf Andrée vraagt of ‘we niet al te verlegen zijn’, antwoordt het meisje rustig dat ze niet verlegen is. ‘U bent trouwens niet iemand om verlegen van te worden’, voegt ze vriendelijk toe. Zo’n meisje. 

Andrée komt uit een groot katholiek gezin, adoreert haar moeder, maar ligt later in de clinch met haar vanwege een niet toegestane liefde. En dan wordt ze ziek, niet in staat zich te voegen naar het vroom katholieke keurslijf. Sylvie ziet toe hoe haar graf wordt bedekt met witte bloemen. ‘Vaag begreep ik dat Andrée was gestorven omdat ze door die witte onschuld was verstikt.’ Sylvie legt er drie rode rozen bij.

Simone de Beauvoir
De onafscheidelijken
Cossee; 215 blz. € 22.99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden