Crowdfunding

Deze hond hoefde niet te werken, een unicum in 1900. Hij kreeg zelfs een staatsieportret

null Beeld NOFO film Nansen
Beeld NOFO film Nansen

In een statige art-nouveauvilla bij Steenwijk hangt een portret van een bijzondere bewoner: hond Nansen. Om het te behouden wordt een inzamelingsactie gehouden.

Harmen van Dijk

De witte hond Nansen was een meer dan volwaardig lid van de schatrijke familie die rond 1900 de villa Rams Woerthe bij Steenwijk liet bouwen. Van het geliefde huisdier werd zelfs een staatsieportret gemaakt, dat op een ereplek hangt in de salon. Nog wel. Het schilderij is een bruikleen. Om te zorgen dat het voorgoed in de villa – nu een museum – kan blijven is een inzamelingsactie begonnen.

Het staatsieportret van Nansen. Beeld NOFO film Nansen
Het staatsieportret van Nansen.Beeld NOFO film Nansen

“Nansen is de enige bewoner van wie we een geschilderd portret hebben, van de mensen hebben we alleen maar foto’s”, zegt Carmen Louwe van Stichting Hendrick de Keyser die het indrukwekkende landhuis in art nouveau-stijl beheert. Nansen was een echte pronkhond van een bijzonder ras: een Samojeed. Waarschijnlijk haalde zijn baasje, ondernemer Jan Hendrik Tromp Meesters, hem uit Rusland of Finland, landen waarmee hij handel dreef. Op diverse familiefoto’s zie je zijn kinderen spelen met Nansen.

Het portret van de hond werd geschilderd door Otto Eerelman, een bekende schilder die ook werkte voor het Koninklijk Huis. Hij maakte onder andere portretten van een jonge koningin Wilhelmina te paard. Zijn specialiteit was het schilderen van dieren, vooral honden kon hij heel levensecht op het doek zetten. Nansen heeft waarschijnlijk geposeerd in het atelier van de kunstenaar. Hij zit trots voor een zwaar velours gordijn.

De kinderen Tromp Meester met hond Nansen. Beeld Vereniging Hendrick de Keyser
De kinderen Tromp Meester met hond Nansen.Beeld Vereniging Hendrick de Keyser

Een hond met zo’n vooraanstaande positie is historisch gezien bijzonder, zegt Louwe. Rond 1900 werden de meeste honden aan het werk gezet. Ze moesten karren trekken, waken of mee op de jacht. Een rijke familie als de Tromp Meesters konden zich een hond veroorloven die helemaal niets hoefde te doen, behalve mooi zijn en lief met de kinderen spelen. Dat verhaal wil Stichting Hendrick de Keyser graag vertellen in het museumhuis Rams Woerthe. Vandaar de crowdfundingsactie om het doek te verwerven.

De huidige eigenaar – geen erfgenaam van de familie Tromp Meester – is niet van plan het binnenkort van de wand te halen, zegt Louwe. Hij biedt het Stichting Hendrick de Keyser te koop aan, zodat het voorgoed tot de vaste inventaris van het huis kan gaan behoren. “Een grote wens van ons”, zegt Louwe. Het doek moet rond de 12.000 euro kosten. De helft van dat bedrag hoopt de stichting nu binnen te halen via de crowdfundactie op de site voordekunst.nl.

Lees ook:

De hengsten, merries en veulens van Stubbs zijn magisch, ook voor niet-paardenmeisjes

Door kadavers van paarden te ontleden kwam George Stubbs alles te weten over hun anatomie. Het werk van de beroemdste paardenschilder van Engeland is nu voor het eerst te zien in Nederland. ‘Stubbs had meer met paarden dan met mensen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden