Deze films moet u gaan zien op het Idfa

Het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) begint morgen en duurt tot en met zondag 26 november in verschillende filmtheaters in Amsterdam.Beeld ANP

Morgen begint het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam (Idfa). Meer dan 300 documentaires zijn de komende weken te zien in de hoofdstad, onze filmredactie zet een aantal tips binnen dit omvangrijke aanbod op een rijtje. 

Distant Constellation - Dromen in het verzorgingstehuis 

Terwijl naast de deur een nieuwe toren verrijst, wat een mooie metafoor is voor de vooruitgang, laat de Turkse fotograaf Shevaun Mizrahi in dit debuut prachtig zien hoe de tijd in een verzorgingshuis in Istanbul heel anders verloopt dan in de stad buiten. Een oude man raakt niet uitgepraat over zijn avonturen met vrouwen in de jaren vijftig, een stokoude Armeense vertelt over de genocide die haar familie in 1915 in Turkije trof, waarvan de pijn nog steeds niet verdwenen is. Zonder daar nadrukkelijk de aandacht op te vestigen, laat Mizrahi heel mooi zien hoe de bewoners in hun hoofd in een andere tijd leven, ver weg in dromen en herinneringen, lichtjaren hier vandaan.

In Distant Constellation zien we hoe de tijd binnen de muren van een verzorgingstehuis heel anders verloopt dan in de stad daaromheen. Beeld IDFA/ RV

Rezo - biografische animatie 

Animatie is misschien geen voor de hand liggende keuze op een documentairefestival, maar in de biografische animatiefilm van de Georgische theater- en filmmaker Rezo Gabriadze gaan de vormen goed samen. Gabriadze vertelt zijn levensverhaal, zijn zoon maakte de animaties. Daarbij streefde hij niet naar waarheid, hij probeert zijn herinneringen juist emotioneel te verbeelden, met alle plezier en angsten die erbij horen.

Animatiefilm Rezo Beeld idfa RV

Nettiquette - hoe te gedragen op sociale media?

Hoofdgast van het Idfa is de Amerikaanse internetpionier Jonathan Harris, maar ook op kleinere schaal wordt op ons digitale, interactieve leven gereflecteerd. Mea Dols de Jong geeft in 'Nettiquette' een speels inkijkje in de ongeschreven regels van pubers op sociale media, in een serie van vijf filmpjes van vijf minuten (vanaf 17 november ook op NPO3.nl). Meisjes complimenteren elkaar met 'knapperd' en 'model', jongens bezegelen hun vriendschap met 'broer' en 'krijger'. Ook minder aantrekkelijke kanten van YouTube, Instagram en WhatsApp worden besproken.

De Rode Ziel & The Long Season - potentiële prijswinnaars 

Nederland telt mee in het internationale circuit van documentairemakers. Voor de hoofdcompetitie werden maar liefst twee Nederlandse films geselecteerd. Jessica Gorter toog voor 'De Rode Ziel' naar Rusland. De veel bekroonde Leonard Retel Helmrich, eerder verantwoordelijk voor het schitterende Indonesië-drieluik 'De stand van de zon, maan en sterren', nestelde zich voor 'The Long Season' een jaar lang in Majdal Anjar, het Syrische vluchtelingenkamp in de Bekavallei in Oost-Libanon. We mogen van geluk spreken dat de film er is. Retel Helmrich kreeg tijdens de montage een hartstilstand, wat hem verhinderde de film te voltooien. De regisseur krabbelde op, maar moest de rest van de montage overlaten aan zijn producent en cameravrouw.

Faces Places - de beste roadmovie van het jaar 

Nouvelle Vague-veterane Agnès Varda, afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd bekroond met een ere-Oscar, reist met de jonge fotograaf en co-regisseur JR door het Franse achterland om de bewoners te portretteren, in een busje dat is omgebouwd tot fotostudio. 'Visages Villages', zoals de oorspronkelijke titel luidt, is veruit de beste roadmovie van het jaar. Op groot scherm is ook Varda's 'The Gleaners and I' te zien, een buitenkansje. Een intiem portret van arme Fransen die op al gerooide akkers restjes zoeken.

Ghost Hunting - terug naar de gevangenis 

In de film 'Ghost Hunting' wordt een historische gebeurtenis nagespeeld op de bewuste plek zelf, volgens re-enactment, een methode om misstanden uit het verleden te laten zien waar nooit een camera bij kon komen. Volgens filmmaker Raed Andoni hebben 750.000 Palestijnen sinds 1967 vastgezeten in Israëlische gevangenissen of verhoorcentra. Adoni selecteerde zijn 'acteurs' uit mensen die zelf in die gevangenissen hebben gezeten en liet ze kiezen uit de rol van ondervrager en ondervraagde. Ook liet hij ze de gevangenis uit hun herinneringen reconstrueren en vervolgens de verhoren naspelen. Herinneringen die vaak diep weggestopt zitten.

Caniba - vol onacceptabele verlangens en moord

De documentaires op het Idfa hebben thema's als oorlog, onderwijs, klimaat, internet, bio-industrie, alzheimer en, centraal dit jaar, de Arabische wereld. De bezoeker heeft een ruime keuze. Gaan we op stap met een Indiase seksuloog of een Iraakse mijnenopruimer? Een Nepalese honingjager of, ja heus, een Japanse kannibaal?

De laatste heet Issei Sagawa en zou weleens de meest controversiële geportretteerde van het festival kunnen zijn. Harvard- antroplogen Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor zochten hem op. Ze filmen hem in close-up, terwijl hij reflecteert op een leven vol onacceptabele verlangens en de moord die hij in 1981 pleegde op een medestudente aan de Sorbonne in Parijs. 'Caniba' arriveert op het Idfa met een waarschuwing: bevat schokkende beelden.

Ramen Heads - lekker noedels slurpen 

In Nederland schieten ramenshops, piepkleine eettentjes waar je Japanse noedelsoep kunt slurpen, als paddestoelen uit de grond. Voor de vele liefhebbers is er nu 'Ramen Heads' waarin Tomita Osamu, de beste ramenchef van Japan, een kijkje geeft in de keuken en vertelt over de Japanse culinaire filosofie.

Kids&Docs-competitie - documentaires voor kinderen

Sinds 1999 organiseert Idfa samen met Cinekid de Kids&Docs-workshop, waar plannen voor korte jeugddocumentaires worden ontwikkeld. Uitgangspunt voor de selectie is de leefwereld van kinderen. Bovendien wordt er nadrukkelijk aandacht besteed aan de stijl waarin de verhalen worden verteld.

Het resultaat is dat Kids&Docs wereldwijd voorloper is en zelfs Scandinavië achter zich laat, waar van oudsher ook hoogstaande jeugdprogramma's worden gemaakt. De selectie is te zien in de Kids&Docs competitie. 

Lees ook het interview met scheidend Idfa-directeur Ally Derks, die na dertig jaar afscheid neemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden