Review

'Deze ei-meditatie is perfect'

Jacqueline Berg; Geluk, daar kom ik mijn bed niet voor uit; Gerald Jampolsky; Liefde is angst laten varen en Uit het duister is het licht en Liefde is het antwoord

Op het symposium 'The magic medicine of love', bedoeld voor hulpverleners in de reguliere gezondheidszorg, wemelde het van de 'alternatieve' theorieen. Niet alleen positief denken, attitudinal healing en spiritualiteit, maar vooral ook liefde kan (geestes-)zieken doen genezen, zo luidde de boodschap in de aula van de Amsterdamse VU.

Bij de vorige vier symposia van de werkgroep was het niet gelukt een patient als spreker te vinden. Aanvankelijk leek het ook dit jaar niet te lukken, maar een wrange speling van het lot bracht daar verandering in: uitgerekend de oprichtster van de werkgroep, Jacqueline Berg, belandde via de EHBO op de afdeling cardiologie. Ze werd in het hart getroffen.

"Lange tijd heb ik tegen mijn ziekte gestreden, totdat ik me eraan overgaf. Nadat ik de witte vlag gehesen had, kwam ik tot rust en volgde de acceptatie; pas als je hart gaat spreken, heb je weer rust met jezelf. Daarna duurde het nog lange tijd voor ik ze van elkaar kon onderscheiden: het gebroken hart, het verbitterde hart, het valse hart, het wraakzuchtige, weke, wrokkige, vertrapte, onbegrepen hart en het gekwetste kinderhart. Maandenlang inventariseerde ik mijn gevoelens, totdat ik, in de lente, een explosie in mijn borst voelde. Het was alsof mijn hart ontplofte, maar daarna voelde ik een ongekende rust en bevrijding. Alsof er tien centimeter meer ruimte in mijn borst zat." Inmiddels is Berg aan de beterende hand, maar dat nieuws houdt ze nog liever voor zich. "Dan denken ze dat ik snel weer de oude zal zijn, maar dat word ik gelukkig nooit meer. Van die gedachte knap ik pas werkelijk op."

Behalve oprichtster van de werkgroep is Berg auteur van het vorige week verschenen boek 'Geluk, daar kom ik mijn bed niet voor uit'. Samen met de boeken van de Amerikaanse psychiater Gerald Jampolsky 'Liefde is angst laten varen', 'Uit het duister in het licht' en 'Liefde is het antwoord' vlogen de exemplaren hiervan zaterdag als warme broodjes over de toonbank.

Werkelijk alles stond in het teken van de liefde: op het podium een groot rood hart, de sprekers herkenbaar aan een hart op de borst, een van de deelnemers in een tshirt met 'Love all, serve all' en in alle lezingen een beroep op geven, ontvangen, accepteren en togetherness.

Net als Berg, baseerden ook de andere sprekers zich op persoonlijke ervaringen. Phoebe Lauren, directeur van het centrum voor Attitudinal healing in het Amerikaanse Tilburon, heeft bijvoorbeeld een diepe depressie achter de rug. Niet gek als je zoon op tienjarige leeftijd overleden is, je echtgenoot in een midlife crisis er met zijn secretaresse vandoor gaat en ook je werkgever plotseling sterft. Maar zij vond zichzelf terug: in de support-group werd zij zich bewust van haar negatieve gevoelens. "We leren elkaar onvoorwaardelijk lief te hebben, zonder verwachtingen. Zo houd ik van al deze verschillende mensen hier in de zaal. Ik ben als een van de bloemen op het podium. U bent ook zo'n bloem en met z'n allen samen hebben we het incredibly OK."

Bij de Voorschotense psychiater en psycho-therapeut drs. G. de Lange was het de dood van zijn moeder die tot de grote ommekeer leidde. Daarnaast leerde hij veel van een hernia, hoofdpijnen en jeuk. "Lichamelijke klachten en ziekten zijn mijn vrienden geworden. Het zijn signalen, net als controlelampjes op mijn dashboard. Waar til ik zo zwaar aan, wat of wie bezorgt mij die hoofdpijn?"

Waarbij het hart voor De Lange cruciaal is. "Het reflecteert allerlei gevoelens en emoties, we moeten de moed hebben dat te horen. Goede ervaringen heeft hij in dat opzicht met de 'ei-meditatie'. Hij vraagt het publiek makkelijk te gaan zitten, de ogen te sluiten en te visualiseren: "U bent nu in een groot, doorzichtig ei. Dat ei laat door wat u wilt en houdt tegen wat u niet wilt. ( . . .). De rottigheid blijft buiten, licht en liefde kunnen erdoor heen. Boven, onder, links en rechts van u is de beschermende schil van het doorzichtige ei. Doe nu weer uw ogen open en kijk in dezelfde geestestoestand om uw heen: hoe is het nu met de irritaties die u daarstraks nog voelde?"

"Deze ei-meditatie is perfect als je beinvloed wordt door negatieve dingen. Je maakt een keuze in wat je doorlaat, voor de rest sluit je je af" , aldus De Lange, die zijn toehoorders even later ook nog op een rozentuin-visualisatie ('om je hart weer te vullen') onthaalde.

De Egyptische professor in de psychiatrie dr. A. El Akabaoui tenslotte raakte in een persoonlijke depressie toen hij vanuit Londen naar Cairo terugkeerde. "Mijn vrouw veroordeelde mij en mijn omgeving vond dat ik weer moest gaan werken. Alleen mijn driejarige dochter begreep dat ik geen woorden tolereerde. Zij sloeg haar armen om mij heen, zij was de enige die hielp."

Liefde heeft een therapeutisch effect, aldus El Akabaoui. Als 'bewijzen' noemt hij kankerpatienten bij wie de tumoren verminderen of verdwijnen en een autistisch kind dat door heel veel liefde van de ouders tot communicatie in staat bleek. "Onderzoeken wijzen uit dat mensen vaker griep krijgen als ze emotioneel in de war of gestressed zijn. Ook van migraine, bronchitis en hooikoorts is gebleken dat ze direct aan de emotionele toestand gerelateerd zijn."

Zowel de dokters van de geest als van het lichaam moeten volgens de Egyptische psychiater voor de emoties van hun patienten gevoelig zijn. Met een psychiater in echtscheiding wil hij nooit samenwerken. "Een geestelijke hulpverlener die zelf moeilijkheden heeft, moet eerst zijn eigen problemen oplossen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden