Derwig en De Brauw winnen toneelprijzen

Acteurs Jacob Derwig (L) en Elsie de Brauw (R) tonen tijdens het Gala van het Nederlands Theater hun gewonnen prijzen. © anp Beeld
Acteurs Jacob Derwig (L) en Elsie de Brauw (R) tonen tijdens het Gala van het Nederlands Theater hun gewonnen prijzen. © anp

Jacob Derwig en Elsie de Brauw zijn dit jaar de winnaars van de Louis d'Or en de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

ANP

Derwig krijgt de prijs voor zijn rol in Kinderen van de zon van Toneelgroep Amsterdam. De Brauw werd geëerd voor haar rol in Gif van het Vlaamse toneelgezelschap NTGent.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de winnaars vandaag bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De jury noemt Derwig 'superieur in zijn rol' en eert zijn vakmanschap die deze rol vereist. Over De Brauw zegt de jury dat zij 'met minimale middelen een diepe essentiële ontroering teweeg weet te brengen'.

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Peter Bolhuis voor zijn rol in Augustus: Oklahoma, op de planken gebracht door De Utrechtse Spelen. Bolhuis heeft in zijn rol een paar fraaie spelmomenten die grote indruk maken, stelt de jury. Lies Pauwels ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in Freetown van Dood Paard. 'Het is bijzonder knap hoe zij op aardse, bijna wulpse wijze een vrouw speelt die haar geluk in Afrika probeert te vinden', luidt het oordeel.

De voorstelling Doek!, met Peter Blok en Loes Luca, won de AVRO Toneel Publieksprijs. Dit is de prijs van het publiek, die tot stand komt door stemavonden in het land en stemmen via internet. Ruim 30.000 mensen brachten hun stem uit. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 euro, te besteden aan een nieuwe toneelproductie.

De jury kende de Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan toneelmaker Jan Joris Lamers. Hij was betrokken bij de oprichting van enkele theatergroepen en 'maakt al ruim 40 jaar theater zonder subsidie'. Toneelgroep Hotel Modern ging naar huis met de VSCD Mimeprijs, voor de voorstelling Vliegboot Moederschip.

Jacob Derwig in Kinderen van de Zon Beeld
Jacob Derwig in Kinderen van de Zon
null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden