Review

Deruddere maakt een plezierig tussendoortje

Victor Löw, die voor zijn optreden in 'Lek' recentelijk werd bekroond met het Gouden Kalf voor de beste acteur, is in de Belgische speelfilm 'Iedereen beroemd' te zien als de gewiekste manager van het Hollandse sterzangeresje Debbie. Löw speelt zijn rol uitgelaten en ingehouden tegelijkertijd en daarmee tekent hij als het ware de regie van Dominique Deruddere.

Met 'Iedereen beroemd' vertelt Deruddere het charmante verhaal van vader Jean -een zojuist ontslagen fabrieksarbeider in Vlaanderen- die ervan overtuigd is dat zijn tienerdochter Marva over grote zangtalenten beschikt. Avond aan avond begeleidt hij haar naar lokale soundmix-shows in triestige lokaaltjes waar Marva de longen uit haar lijf zingt, maar waar vader Jean uiteindelijk de enige enthousiaste toehoorder is. Dat zijn flink uit de kluiten gewassen tienerdochter zich keer op keer in een veel te strak Madonna-korset wurmt, deert hem evenmin. Vader Jean is ervan overtuigd dat er voor zijn dochter een gouden toekomst is weggelegd en als niemand het grote talent wil ontdekken, dan zal Jean een carrière in de showbusiness wel afdwingen.

Min of meer in een opwelling ontvoert hij zo het Hollandse sterzangeresje Debbie (gespeeld door Thekla Reuten) die 'toevallig' op een racefiets voorbijkomt. Jean interpreteert het als een geschenk uit de hemel en zet samen met een werkloze vriend een gijzeling op touw die hem weldra in contact brengt met Debbie's handige manager en het circus dat televisie heet.

Een mediasatire wil Deruddere het zelf niet noemen en dat is het ook niet. De charme van de film zit hem vooral in het amateurisme van de gijzeling die voor enkele droogkomische momenten zorgt, en in de heldere tekening van de karakters. Josse de Pauw is mooi als werkloze Vlaamse arbeider die koste wat kost de liefde van zijn dwarse puberdochter wil winnen. En de debuterende Vlaamse actrice Eva van der Gucht -studerend aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam- is hartveroverend als het kolossale tienermeisje dat aan het slot -uit volle borst en tot ieders opluchting- het lied 'Lucky Manuelo' zingt. Dat de muziek afkomstig is van ouwegetrouwe Raymond van het Groenewoud is ronduit plezierig.

Naast Deruddere's eerdere en ook ambitieuzere films 'Wait until Spring, Bandini' en 'Suite 16' wekt 'Iedereen beroemd' de indruk van een licht en luchtig tussendoortje. Als terechte beloning mag Deruddere met zijn film meedingen naar een Belgische Oscar-nominatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden