UittipCobra Museum

Denk, voel en creëer als Cobra

Foto's Raymond van Zessen Beeld -
Foto's Raymond van ZessenBeeld -

De kunstbeweging Cobra uit de vorige eeuw is nog altijd actueel. In Amstelveen zijn werken van toen te zien, in combinatie met foto’s en verhalen van andersdenkenden van nu.

De Cobra-beweging is nog altijd­­ actueel, vindt vormgever Aziz Bekkaoui (51) die een tentoonstelling rond die vrijgevochten kunstbeweging samenstelde. Ben Cobra, ofwel: wees Cobra. Met die gedachte ging Bekkaoui aan de slag als gastcurator van het Cobra Museum­­ in Amstelveen.

“Dit is ook weer zo’n tijd waarin we moeten strijden tegen de kleingeestigheid en de instituties, net als in de tijd van Cobra.” Daarom selecteerde Aziz divers werk van Cobra-kunstenaars uit het depot van het museum en koppelde die aan 27 andersdenkenden, die hij persoonlijk kent.

Hedi d’Ancona

Bekkaoui : “Ik dacht aan hun verhalen en levens en zocht daar iets bij. Zoals mijn kleurrijke vriend Albert Bruining die werkt bij de TU Delft: bij hem past een Karel Appel het beste.” En bij Hedi d’Ancona die alle Cobra-kunstenaars zelf nog heeft gekend, koos hij de ‘Maanman’ van Lotti van der Gaag. “Net als dit beeld zit Hedi­­ op 82-jarige leeftijd nog steeds vol levenskracht en laat overal van zich horen.”

De invloed op moderne kunst van de uitgesproken en vrijgevochten Cobra-kunstenaars uit de periode 1948-1951 is groot, volgens de samensteller. Maar hij wil een link leggen met deze tijd. “Met deze tentoonstelling wil ik zuurstof geven aan het bieden van weerstand tegen het establishment en tegelijk energie geven aan het creëren en scheppen. De verhalen van mijn 27 vrienden passen daar mooi bij. Zo krijgen de werken weer een nieuw leven.”

Alle kunstwerken zijn geïllustreerd met een foto van de persoon bij het uitgekozen kunstwerk, beeld of schilderij. De werken zijn te zien tot en met 5 april 2021 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

Lees ook

Modeontwerper Aziz Bekkaoui koestert andersdenkenden: ‘Er is meer angst voor nieuwe culturen’

Modevormgever Aziz Bekkaoui (49) volgt niet de laatste trend, maar beweegt mee met de tijdgeest. ‘Er is meer angst voor nieuwe culturen, ik zie minder andersdenkenden op straat.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden